След скандали, безпрецедентно отхвърляне на всички предложения за размера на

...
След скандали, безпрецедентно отхвърляне на всички предложения за размера на
Коментари Харесай

ГЕРБ се противопостави на ДПС и подкрепи другите партии за субсидия от 8 лв. на глас

След кавги, невиждано отменяне на всички оферти за размера на партийната дотация за следващата година и повече от час срещи по стаите в Народното събрание ГЕРБ се опълчи на Движение за права и свободи и одобри предлагането на Българска социалистическа партия партийната дотация да стане 8 лв. на глас. Въпреки това в законодателството остава опцията партиите да бъдат финансирани от бизнеса.

Първоначално Министерският съвет оферираше дотацията за 2020 година да остане 1 лев на глас, само че през днешния ден в коридорите на Народното събрание се през днешния ден импровизирано се заприказва, че депутатите на Бойко Борисов са склонни да създадат трик с кворума, с цел да се одобри предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. на глас. Първоначално това не стана, тъй като Движение за права и свободи обществено разгласи, че има сделка сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, поради което не бе признато нито едно от предложенията.

След повече от час диалози финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че " Обединените патриоти " упорстват да се поддържа предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. на глас. Така с процедурни хватки, поради които Движение за права и свободи заплаши с оставка ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и напусна залата, бе признато дотацията за 2020 година да е 8 лв. на глас. За бяха 183 депутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и " Воля ".

По предписание на премиера Бойко Борисов през лятото Народното събрание понижи дотацията от 11 на 1 лев на глас. До предлагането се стигна, откакто " Шоуто на Слави " осведоми, че в продължение на години партиите са получавали не по 11, а по 13.23 лева на глас. Заради намаляването на дотацията след среща на ГЕРБ с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи Народното събрание даде опция партиите да бъдат финансирани от юридически лица.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (35)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР