След скандала с галерия Структура наказанията за фалшификаторите на картини

...
След скандала с галерия Структура наказанията за фалшификаторите на картини
Коментари Харесай

Вежди Рашидов обсъди борбата с фалшификатите в Бундестага

След абсурда с изложба " Структура " наказванията за фалшификаторите на картини ще се усилят, заяви ръководителят на комисията за просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов. Той организира срещи през днешния ден в немския Бундестаг, където обмени опит за идни промени в българското законодателство, свързани с битката против фалшификатите.

Германският парламент разполага с сбирка от 5000 творби на изкуството. Сега има желание да ги оформи в цифрова изложба, в която те оставят своя виртуален отпечатък и по този метод да бъдат защитени от фалшификатори.

Мерките за битката против подправеното изкуство обаче минават и през наказания. В това са единомислещи ръководителите на парламентарните комисии за просвета и медии в Народното събрание и в Бундестага.
Йоханес Зеле, зам.председател на Комисията за просвета и медии в Бундестага: Фалшификатите на творбите на изкуството не могат да бъдат спрени. Те се появят, тъй като имат и съответния пазар. Представляват интерес за хората, които желаят да печелят. Важно е да се държи под внимание издаването на документи, а както и да има способени специалисти, които да ревизират. Върху това подчертаваме в Германия и сме подготвени да постановяваме твърди наказания.
За Вежди Рашидов тематиката е извънредно близка - самият той е създател и част от българския културен хайлайф. Затова е решен още идната седмица и въз основа на европейския опит да предложи бързи и ефикасни законодателни промени.
Вежди Рашидов, ръководител на Комисията за просвета и медии в Народно заседание: В момента законът е до 50 000 лева санкция и две години затвор - задоволително е единствено това да се ползва. Но очевидно се постановат още по-строги ограничения и аз ще направя всичко допустимо. Да сринем пазара на културата в дребна страна като нашата, в която пазарът е сложен е съществено закононарушение.
Съхранението на паметниците на културата също беше тематика от разискванията в Бундестага. В постройката са консервирани надписите, оставени от съветски бойци при влизането им Берлин през 1945 година.

Заедно с българския дипломат в Германия, ръководителят на Комисията за просвета и медии в Народното събрание, отдели време и на някои от най-ценните произведения от сбирката на Бундестага, като тази на един от основните теоретици на постмодернизма Йозеф Бойс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР