След силно представяне на икономиката през първото и второто тримесечие

...
След силно представяне на икономиката през първото и второто тримесечие
Коментари Харесай

Световната банка подобри очакванията си за растежа на икономиката на България

След мощно показване на стопанската система през първото и второто тримесечие на годината през второто полугодие се чака лек спад поради външни за България условия. Пазарът на труда остава в положително положение откакто доближи най-ниската безработица, регистрирана в миналото, а заплатите не престават да порастват. Непланирани разноски в региона на защитата през втората половина на годината евентуално ще доведат до дребен бюджетен недостиг.

Това показва Световната банка за България в есенния си отчет " Миграция и приключване на мозъци " за Европа и Централна Азия.

Растежът на стопанската система за цялата 2019 година се чака да бъде 3.2%, движен от вътрешното ползване, с помощта на покачването на заплатите в обществения бранш и на пенсиите, показва банката. С това тя усъвършенства прогнозата си за стопанската система на България, която до момента бе за 3% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2019 година

Ръстът при вложенията се чака да означи пик

през втората половина на годината и остава мощно подвластен от европейските фондове, чието асимилиране се чака да продължи да нараства поради приближаващия завършек на програмните интервали.

Балансът по настоящата сметка се чака да остане позитивен в средносрочен проект, само че да се свие през тази по отношение на 2018 година поради по-слабото показване на износа през второто полугодие, главно дължащо се на по-слабия туристически сезон.

В близко бъдеще се чака намаляването на бедността в страната да продължи със скромни темпове, за което ще спомогне бъдещо покачване на заплатите в публичния бранш и на пенсиите, показва банката.

Досега се резервира наклонността на стесняване на необслужваните заеми. Амбицията на България да се причисли към механизма ERM II, именуван чакалнята на еврозоната, и към европейския банков съюз преди края на 2019 година остава в целите на държавното управление, само че

има риск това да бъде отсрочено

поради забележките към две банки, които Европейската централна банка насочи към две банки при прегледа на активите, се отбелязва в отчета.

Банката въпреки всичко отбелязва, че макар ниската безработица и продължаващото понижаване на бедността огромното неравноправие в приходите подкопава резултатът, който може да има високият стопански напредък върху бедността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР