След сигнала за теч на мазут от потънал преди век

...
След сигнала за теч на мазут от потънал преди век
Коментари Харесай

Кап. Живко Петров: Ще направим оглед на потъналия кораб, след това ще се източи горивото му

След сигнала за теч на мазут от потопен преди век транспортен съд край Созопол остава въпросът заплашен ли е регионът от екологична злополука. Все още изтичат дребни количества гориво от потъналия транспортен съд, оповестиха от екипа, който управлява интервенцията по обезопасяването на плавателния съд пред БТВ.

Първо ще бъде изработен оглед на мястото, ще бъде формиран проект за деяние, ще се реши времето и тогава ще може да се работи, посочи капитан Живко Петров, шеф на Изпълнителната организация „ Морска администрация”. "Извикали сме два екипа, които да се включат в акцията. Ще стартираме да източваме горивото ".

В интервенцията под вода ще се включи и Михаил Заимов, който е подал сигнала за изтичащото гориво. По думите му не може да се каже какъв брой тъкмо гориво е изтекло в морските води.

Става дума за потопения от мина през 1921 година американски товарен транспортен съд, който по този начин и не доближава българския бряг. Потопен е на към 10 км от Созопол и лежи от този момент на своя десен ръб на дълбочина към 30 метра. След мощните морски течения обаче резервоарите изпускат останалото през годините течно гориво. В момента от него изтичат мазутни желеподобни образования с размера на пестник, стана ясно от думите на капитана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР