След сигнал помогнаха на защитен вид сова в беда край

...
След сигнал помогнаха на защитен вид сова в беда край
Коментари Харесай

Помогнаха на защитен вид сова

След сигнал помогнаха на предпазен тип сова в неволя край Сливен, оповестиха от Изпълнителната организация по горите.

Совата е открита от мъж, който алармирал в дирекцията на естествен парк „ Сините камъни “. При идването на място специалистите открили, че това е Забулена сова (Tyto alba). Тя е потърпевша откакто се блъснала в прозорец. За благополучие, няма външни пострадвания, а откакто оказали помощ, общото й положение е усъвършенствано. Служителите на парковата дирекция я изпратили в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Забулената сова (Tyto alba) е приблизително огромна нощна граблива птица. Оперението ѝ е доста тънко, най-вече в пастелни цветове, с бяло покривало. Ловува нощем, откакто изцяло се стъмни.

Защитен тип, включен в Червената книга на Република България. Гнезди най-вече в Югоизточна България, в хралупи на дървета, постоянно и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, само че при неподходящи условия отглежда единствено 1-2 дребни. Забулената сова се храни най-вече с дребни гризачи по тази причина е извънредно потребна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува огромен брой мишки.

„ Това не е първият получен сигнал за открити диви животни в ДПП „ Сините камъни “ “, разясняват експертите от парковата дирекция. „ Често жители позвъняват за открити костенурки, предпазени типове птици, а при по – студено време и за бедстващи щъркели “.

Експертите обръщат внимание на жителите, че когато става въпрос за избавяне на бебета-птици, преди всичко би трябвало се има поради, че не всеки случай се отнася за бедстващ образец. В сегашния интервал дребните на птиците се учат да летят независимо и постоянно падат от гнездата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР