След сигнал МВР е извършило в три университета заради изразходвани

...
След сигнал МВР е извършило в три университета заради изразходвани
Коментари Харесай

Рашков: Акцията в университетa няма общо с Герджиков, той си служи с опорките на ГЕРБ

След сигнал Министерство на вътрешните работи е направило в три университета поради изразходвани 78 млн. лв. с почерк, напомнящ на изнесените. Това изясни вътрешният министър Бойко Рашков пред радио " Дарик ". Вчера претендентът за президент Анастас Герджиков с Румен Радев попита дали е обикновено органи на реда да влизат в университета и да ревизират за пазаруване на гласове.

Рашков разяснява, че акцията е отпреди изборите и няма връзка с кандидатурата на Герджиков за президент и двете неща не би трябвало да се смесват.

" Не знам за какво инспекция за бюджетни средства по отношение на ремонт на няколко университета откри място в подобен спор. 78 млн. лв. са отделени с две постановления през предходната година за ремонт на университети. Следва писмо от Министерството на образованието, с което на ректорите се споделя, че откакто сключат контракт с определения реализатор би трябвало да му преведат цялата сума. Този почерк припомня на проблема с автомагистрала " Хемус ", сподели Рашков пред радио " Дарик ".

По-рано през днешния ден от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че чиновници на полицията правят инспекция по сигнал в Софийския университет, УНСС и Техническия университет в столицата.

Вицепремиерът добави, че е отчаян, че по време на дебата Герджиков е повторил теза на ГЕРБ, съгласно която министърът изнася неистини в общественото пространство.

" Очевидно Герджиков си служи с опорки на ГЕРБ, макар че твърди, че не е зает с никаква политическа партия. Това, което се изнася на конференции, не е мой труд, всички тези обстоятелства са събрани от чиновниците на Главна дирекция " Национална полиция " и Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " ", сподели министърът.

Рашков заяви, че понастоящем делата за пазаруване на гласове евентуално са надхвърлили 130.

" Убеден съм, че част от тези каузи ще завършат с неоправдателна присъда. Някои от прокурорите се опасяват от категория каузи, които са с политически отенък. Това значи липса на самочувствие, на убеденост. Забелязвам, че в някои области някои работят доста самоуверено. Надяват се да станат повече ", уточни Рашков.
В България не водим борба против корупцията в предизборния интервал. Започват да приказват за нея когато влязат в залата на Народното събрание. Рашков разясни, че до момента акцентирайки ГЕРБ и Движение за права и свободи като партии, в чиято изгода най-често се купуват гласове, е подчертал на рекордьорите, само че не е твърдял, че единствено за тях се купуват гласове. Анонсира и статистика по тематиката, която Министерство на вътрешните работи ще изнесе скоро.
" До момента общата разкрита сума, (насочена за пазаруване на гласове - бел. ред.) възлиза на повече от 1 млн. лв.. Даваме си сметка, че е прекомерно малко. Има късмет да се стигне до поръчителите. Партийците обезпечават средствата, след което някои от тях се стараят за избран интервал от време да заминат за чужбина. Това се отнася и за ръководителите на обръчите от компании, които обезпечават средствата ", сподели Рашков.

" Борисов желае да забогатее посредством мен "

Рашков сподели, че съвсем не познава някогашния министър председател Бойко Борисов, който е виждал два-три пъти по служебни мотиви. Двамата имат многочислени задочни обществени спорове.

" Защо съществуват данни, че той е основал подобен механизъм за разходване на милиарди бюджетни средства, без да се реализира какъвто и да е надзор и не се е погрижил да реализира подобен надзор ", попита Рашков.

Днес стана известно, че Борисов ще заведе иск против него за над 25 хиляди лв.. Борисов се закани, че ще съди Рашков на 4 ноември, откакто вътрешният министър, говорейки за злоупотреби със средства за автомагистрала " Хемус ", съобщи, че " средствата са минали през една банка, благосъстоятелност на Бойко Борисов ". Лидерът на ГЕРБ дефинира обвиняванията като клюка и прикани министъра да се извини.

Ако Борисов е завел дело против мен за 25 хиляди лв. наподобява са му свършили пачките с евро в чекмеджета и желае по някакъв метод да забогатее посредством мен. Няма да стане това.
 Бойко Рашков,
вицепремиер и министър на вътрешните работи

Следващото държавно управление да се занимава с гласуването в Турция

На конференция през вчерашния ден той съобщи, че поради всеобщото гласоподаване на изселници на изборите на 14 ноември.

" Заслужава внимание за какво в Турция в една секция са дали своят вот по 1500 жители и това допустимо ли е в границите на изборния ден. Във връзка с тези данни поражда въпросът по какъв начин по този начин някои от жителите се затрудняват с българския език документално и говоримо, по какъв начин съумяват за към минута да се оправят и с езика, и с гласуването. Как в България е имало по-ниска интензивност за Движение за права и свободи, а в Турция тя е 99.9%? Дори в тоталитарна България Българска комунистическа партия не успяваше да реализира подобен връх. Всички тези обстоятелства ни карат да се замисляме за реда за гласоподаване в Турция. На вниманието на идващия парламент би трябвало да се слагат тези въпроси ", сподели Рашков.

Добави, че не знае да е имало голям брой жители, които да са дошли от Турция в България, с цел да гласоподават. По думите му никой не е спиран преди или след Кърджали и в тази тенденция няма нещо обезпокоително.

Рашков бе запитан и дали би останал като вътрешен министър в последващо постоянно държавно управление с мандат на " Продължаваме промяната ".

" Заслужава си да се довърши това, което е стартирано. Работата е доста и това ще стане постепенно. Дали бих останал зависи от голям брой фактори. Важна е от кого произтича поканата ", сподели Рашков, като по този начин не даде съответен отговор.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР