След шест месеца излита в орбита, по-късно – към Червената

...
След шест месеца излита в орбита, по-късно – към Червената
Коментари Харесай

Илон Мъск показа Starship Mk1 – кораба за Марс

След шест месеца излетява в орбита, по-късно – към Червената планета

Starship Mk1 в междупланетна версия ще има 37 мотора Raptor (снимка: SpaceX)

Илон Маск публично показа галактическия транспортен съд Starship Mk1 на площадката на SpaceX в Тексас. Час и половина топ мениджърът приказва за Mk1 и най-после даде обещание да го изведе в орбита след шест месеца. Ако всичко върви по проект, комерсиални полети през 2021 година наподобяват напълно действителни.

Представяйки кораба, Мъск приказва доста за проучването на космоса. Ето, да вземем за пример, две от неговите изказвания:

„ Съзнанието е доста рядко и скъпо нещо и би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да поддържаме светлината на съзнанието. Мисля, че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да станем многопланетен тип и да разтеглим съзнанието си оттатък Земята, и би трябвало да го създадем в този момент ”.

„ Най-важният пробив, който ни е нужен, с цел да се превърнем в галактическа цивилизация, е галактическо пътешестване, сходно на въздушното пътешестване. Бърза ракета за многократна приложимост е свещеният граал на космоса ”.

Starship Mk1 е еволюция на първия транспортен съд Starhopper, който беше употребен за тестване на моторите Raptor. Като цяло, задачата на Starhopper е приключена, само че корабът към момента се намира на подготвителната площадка на SpaceX в Бока Чика, единствено на два километра от Mk1.
още по тематиката
Прототипът на Mk1, показан от Мъск, е една от двете ракети, съединени от SpaceX. Другата ракета, Mark 2, се намира на нос Канаверал, откъдето компанията прави по-голяма част от своите изстрелвания.

Мъск увери, че първият полет на Mk1 ще се случи след един-два месеца – от Тексас, по суборбитална траектория. Следващата стъпка е първи полет в орбита, който ще се извърши в границите на 6 месеца. След това – полети до Луната и Марс.

В окончателния си тип Mk1 ще се задвижва от 37 мотора Raptor, които обезпечават два пъти по-голяма двигателна сила от ракетните мотори на Falcon 9. Орбиталната версия на Mk1 ще се задвижва от шест мотора Raptor, само че прототипът Mark1 ще приключи първите си суборбитални полети единствено с три мотора. SpaceX към този момент има 12 такива мотора.

Височината (или дължината, според от позицията на Mk1) е съвсем 50 метра, а масата с цялостно натоварване на горивото е 1400 тона. Корабът ще може да транспортира до 100 души при дълъг полет и да транспортира към 100 тона потребен товар.

Версията Starship Super Heavy ще бъде по-мощна и по-тежка от ракетата Saturn V на НАСА, която закара астронавтите от Apollo на Луната. Според Мъск, Super Heavy ще обезпечи два пъти по-голяма двигателна сила от Saturn V. Подобно на другите галактически ракети на SpaceX, Starship Mk1 ще може да кацне назад на Земята след полет в космоса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР