След шест години спокойствие, пазарът на акции се преобърна през

...
След шест години спокойствие, пазарът на акции се преобърна през
Коментари Харесай

Този сектор е винаги печеливш, когато на пазарите се лее кръв

След шест години успокоение, пазарът на акции се прекатурна през 2018 година Растежът в Китай, Англия и останалата част от Европа се забави на фона на пречките за международната търговия, провокирани от плануваното отдръпване на Англия от Европейския съюз дружно с протекционисткия метод на американския президент Доналд Тръмп и въвеждането на мита. Повишаването на лихвените проценти в Съединени американски щати бе отсрочено, откакто пазарът се срина от опасенията за настъпваща криза. Amazon напоследък форсира спада си от пазарна капитализация на стойност трилион $.

За вложителите това бяха доста неприятни вести, а някои от най-влиятелните от тях стопираха да се пробват по време на най-големите ценови флуктуации от 2012 година насам. Оказва се, че има леговище, когато пазара на акции пострада. Това е опазването на здравето, единствената промишленост, която непрекъснато се завръща победоносно във време на изключителна волатилност.

Връщайки се обратно съвсем три десетилетия, съществуват четири интервала, когато оценките набъбваха нагоре и надолу с доста повече от междинната волатилност. Това бяха 12-те месеца, приключващи на 31 декември 1990 г.; седемте години от 1997 до 2003 г.; шестте години сред 2007 и 2012 г.; и последната част на предходната година, несъмнено.

Повече от 60 обществено търгувани компании, които съставляват Standard & Poor " s 500 Health Care Index, са измежду единствените спечелилите на пазара през всичките тези интервали, дружно с комуналните услуги през 1990 г.; финансовите, потребителските и софтуерните компании от 1997 до 2003 г.; потребителските артикули и технологиите сред 2007 и 2012 г.; и комуналните услуги през 2018 година, съгласно данни на Bloomberg.

През 2018, година, когато Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq изгубиха до 5%, три от петте най-големи взаимни фонда, основани в Съединени американски щати, измежду 200-те с активи над 5 милиарда $, специализираха в активи в опазването на здравето. Те бяха с възвръщаемост от 7 до 16 %

Два от петте най-хубави взаимни фонда сред 2007 и 2012 година бяха ориентирани към опазването на здравето. През седемте години до 2003 година три от петте най-ефективни фонда също вложиха в опазването на здравето. Никоя друга промишленост не се приближава до на устойчивостта на опазването на здравето, когато пазарите са бурни.

Нарастващото търсене на артикули и услуги, свързани със здравето, без значение от цикъла на стопанската система, военните спорове и политическите стихии, оказва помощ да се изясни за какво вложителите в опазването на здравето могат да пренебрегват ежедневните туитове на Тръмп и митата му за търговията с Канада, Китай, Мексико и Европейски Съюз.

Застаряването на популацията в Съединени американски щати и други страни ще резервира парите в тази сфера сигурни. 16% от популацията на Съединени американски щати е било на 65 или повече години през 2018 година, спрямо 12,7% преди десетилетие, съгласно Бюрото за броене в Съединени американски щати. В международен мащаб през предходната година 9,1% от популацията е било на 65 или повече години и съгласно преброяването ще се усили до 10,2% до 2024 година, което е нарастване от 2,6% от 2009 година насам.

" В Съединени американски щати повече от 10 000 души стават на 65 години всеки ден ", споделя Еди Юн, управител на най-добре представящото се портфолио на медицинските технологии и устройства " Fidelity Select ", по време на изявление през декември. - Това е популацията на Medicare. Част от буумърите в този момент навършват 75 години, а другата навършва 65 с ускоряващ се ритъм, " споделя той, а това основава " доста мощен мотор на търсенето ", когато " съвсем всяка страна по света остарява ".

Акциите на пет от 62-те съществени здравни компании в Съединените щати набъбнаха с повече от една трета предходната година. Лидерът беше Danvers, който създава световни артикули, които подкрепят и заменят помпената функционалност на сърцето; през 2018 година акциите ѝ се покачиха с 73%, като пазарната капитализация беше 13 пъти по-висока от тази за 2013 година.

За доста от тези компании приходите се разпределят поравно сред локалните и задграничните клиенти, съгласно Юн. " Мисля, че една от в действителност неповторимите характерности на опазването на здравето е, че е резистентна към криза ", споделя той. " Ако имате болно коляно или тил, - би трябвало да го лекувате, без значение от каква социално-икономическа каста сте.

Това е различен метод да се каже, че вложението в опазването на здравето е най-безопасно, без значение какво споделя или прави Тръмп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР