След шест години изследователска и конструкторска работа нидерландската хайтек компания

...
След шест години изследователска и конструкторска работа нидерландската хайтек компания
Коментари Харесай

Първи сериен соларен автомобил

След шест години изследователска и конструкторска работа нидерландската хайтек компания Lightyear показа първия сериен слънчев автомобил в света, заяви „ Труд бг “. Първите доставки ще стартират през есента. Годишно ще се създават към 1000 броя, цената е 250 000 евро.

Моделът Lightyear 0 разполага с двойни слънчеви кафези, които имат обща повърхност над 5 квадратни метра. Те генерират електрическа сила, когато колата е в придвижване или е паркирана на място. При оптимални условия с интензивна и продължителна слънчева светлина пробегът се усилва с със 70 километра дневно с помощта на акумулираната слънчева сила. Батерията с потенциал 60 киловатчаса се зарежда и от контакт. Когато е цялостна, тя обезпечава превъзмогването на отдалеченост от 625 км. С спомагателните 70 км от слънчевата сила, пробегът доближава 700 км.

При климатичните условия на страни като Германия и Холандия, водачите могат да карат напълно със слънчева сила към два месеца годишно. В по-южни страни като Португалия и Испания слънцето обезпечава потреблението на автомобила в 6-7 месеца от годината.

Соларният автомобил се задвижва от четири електромотора на всяко колело. Максималният въртящ миг от 1720 Нм е доста по-висок от сумарната мощ, която възлиза на 170 конски сили. Добрата аеродинамика и ниският коефициент на челно противодействие (0,19) способстват за ефикасното потребление на силата. Лимузината е дълга 5,08 м и тежи 1575 кг. С консумация на електрическа енергия в размер на 10,5 киловатчаса на 100 км това е най-икономичният електрически автомобил.

За разлика от други коли на ток, тук по-високата скорост не води до бързо привършване на батерията. С движение от 110 км/ч моделът Lightyear 0 може да измине над 560 км. Динамиката е изцяло допустима с ускоряване от 0 до 100 км/ч за 10 секунди. Максималната скорост е лимитирана по електронен път до 160 км/ч.

Дизайнът е минималистичен и оптимално изчистен. В интериора е конфигуриран единствено един екран, който е с диагонал 10 инча. Обновяването на софтуера се прави по въздуха. Материалите в интериора са от устойчиви и рециклирани източници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР