След шеметния успех на книгата Чамкория и сценичната му версия

...
След шеметния успех на книгата Чамкория и сценичната му версия
Коментари Харесай

Втори филм по Русков, дали с Бахаров? - slava.bg

След шеметния триумф на книгата Чамкория и театралната му версия като моноспектакъл на Захари Бахаров, в този момент по бестселъра на Милен Русков ще вършат и филм.

Изключително богата и натоварена сесия за финансиране на нови български игрални филми завърши в тази седмица. Националният кино център оповести решенията, от които излиза наяве кои планове ще влязат в произвеждане през идната година. Необичайно доста от плановете са по модерни български романи, спечелили вниманието на читателите, оповестява ploshtadslaveikov.com.

„ Калуня-каля “ – новият игрален план на режисьорката Иглика Трифонова получи зелена светлина за произвеждане, за което НФЦ отпуска над 600 хиляди лева (сумата в последна сметка може да надвиши и 1 млн.). Посмъртно писателят Георги Божинов ще получи още самопризнание за своя разказ, преиздаден над 10 пъти – откакто през 2014-а Деян Енев преоткри „ Калуня-каля “. Филмовата акомодация на романа е дело на Трифонова.

Само за още един филм е гласувана такава сума – „ По-малкото зло “ със сценарист Юрий Дачев и режисьор Магдалена Ралчева (позната от кино лентата „ 12А “).

Финансиране в категорията „ Проект за развиване на сюжет “ са получили „ Чамъ-кория “ по книгата на Милен Русков със сценарист и режисьор Виктор Божинов, който пресъздаде и „ Възвишение “, и „ Балканска рапсодия “ по новелата на Мария Касимова-Моасе, със сценарист Димитър Коцев–Шошо. Един от спечелилите планове с режисьор Зорница София („ Воевода “) е написан от известния български публицист Петър Делчев.

Отпаднал е един от филмовите планове по прочут разказ – „ Камбаната “ на Недялко Славов, със сценарист Александър Секулов.

В есенната сесия на НФЦ са подадени 17 плана за финансиране с над 600 хиляди лева Одобрени са единствено 2 от тях. 16 плана са кандидатствали за бюджет, по-малък от 600 хиляди лева, три ще получат държавна дотация за произвеждане. Най-много оферти – 22 – са постъпили в категорията „ Проект за развиване на сюжет “. Девет екипа ще получат пари, с цел да работят минимум половин година върху усъвършенстването на сюжета. След това ще аплайват за бюджет за снимане. Подадени са документи и за над 15 късометражни кино лентата.

В една от най-оспорваните сесии на НФЦ са се присъединили съвсем всички български режисьори и сценаристи на игрално кино. Сред имената, отпаднали и утвърдени, се срещат Светослав Овчаров, Радослав Спасов, Георги Дюлгеров, Камен Калев, Киран Коларов, Борис Десподов, Яна Титова, Иля Велчев, Петър Попзлатев и други

Комисията, която утвърждава плановете, е с ръководител Адела Пеева. Сред членовете ѝ са Бойка Велкова, Стефан Куцаров, Пламен Манасиев, Ивайло Пенчев и др.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР