След сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и установени нарушения

...
След сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и установени нарушения
Коментари Харесай

Спират строежа на хотел над плаж „Бутамята“ след сезиране на ВАП

След сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и открити нарушавания от Министерството на околната среда (МОСВ) и Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) е спряно строителството на хотел над плаж „ Бутамята “, оповестяват от проуратурата.

В средата на месец юли 2021г., във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите, касаеща строителство на хотел на първа линия над плаж „ Бутамята “ в село Синеморец. В обявата се загатва, че издигнатият хотел е противозаконен, защото на мястото е утвърден градеж на три вили.

Въз основа на тази информация и засягането на публичен интерес, ВАП сезира министъра на околната среда и водите и началника на ДНСК за осъществяване на инспекция за правда на строителството на хотел Блок 1 и Блок 2 в м. “Поляните “, с.Синеморец, община Царево. Тя трябваше да се извърши на място и по документи, поради компетентността на контролните органи и при вземане предвид на техните организационни и управителни функционалности по Закон за биологичното разнообразие, Закон за опазване на околната среда, Закон за защитените територии и Закон за устройство на територията.

След осъществената инспекция и от получената във ВАП информация, се открива, че при издаването на разрешението за градеж липсва изискващият се административен акт по Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие за създаване на хотел в предпазена зона от екологичната мрежа Натура 2000 - предпазена зона „ Странджа “.

Констатирано е, че по този начин изпълнен градежът е в нарушаване на наредбите на чл.142, ал.5,т.8 от Закон за устройство на територията, по отношение на чл.31, ал.5 от Закон за биологичното разнообразие във връзка § 14 ПР на Закон за биологичното разнообразие, което го квалифицира като градеж в нарушаване по смисъла на чл.224, ал.1т.7 от Закон за устройство на територията.

Въз основа на откритото от чиновници на РДНСК Бургас е формиран констативен акт, на съображение член 224, алинея 1, т. 7 от Закон за устройство на територията, с който е формирано административно произвеждане за прекъсване на строителството.
Със заповед на РДНСК Бургас са спрени всички типове строително монтажни работи на обекта, подредено е спирането на ел. зареждане и е неразрешен достъпа до градежа, считано от 26.08.2021 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР