След серията репортажи по bTV отново на дневен ред излезе

...
След серията репортажи по bTV отново на дневен ред излезе
Коментари Харесай

От София до Манчестър: Какво е да работиш в Спешна помощ в двата града

След серията репортажи по bTV още веднъж на дневен ред излезе тематиката за медиците и за качеството на Спешната помощ у нас .

Каква е статистиката у нас

Стана ясно, че единствено във филиала ѝ във София – незаетите работни места са към 150.

Незаетите работни места единствено в столичната Спешна помощ са към 150

Към края на предходната година у нас са функционирали 341 заведения за болнична помощ с 54 707 кревати. Към същия миг в България практикуващите лекари са 29 599. Броят им в края на 2021 година е съвсем същият. 

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката демонстрира също, че най-вече от докторите – към 34%, са на възраст сред 55 и 64 години. На второ място по брой са практикуващите медици, навършили 65 година А в другия завършек на статистиката – са тези сред 35 и 44 години, които са едвам 10,6% от общия брой на лекарите.

Какво е да си незабавен доктор в Манчестър

Допреди две години доктор Цанко Стефанов работи в столичната Спешна помощ. Днес практикува специалността си в Манчестър – град с двойно повече население от София.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Единствената аналогия сред София и Манчестър е, че се стига до закъснение. Разликите  идват още от самото образование. Всеки новозавършил доктор минава през 2-годишен интервал на образование, а 6 месеца наложително са в незабавна медицина “, споделя доктор Стефанов.

В момента в столичната Спешна помощ от 940 щатни места - свободни са 160

В борба за повече фрагменти оказва помощ и заплатата , добавя докторът.

В bTV новините към този момент ви разказахме,  че у нас се случва лечебни заведения да отхвърлят хоспитализация на пациент, превозен с кола за спешна помощ. Д-р Цанко Стефанов споделя, че такова нещо в Манчестър не може да се случи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР