След серия провали по въвеждането на електронно у нас, изглежда

...
След серия провали по въвеждането на електронно у нас, изглежда
Коментари Харесай

Електронното здравеопазване – спасен ли е провалът?

След серия провали по въвеждането на електронно у нас, наподобява здравното министерство още не е вдигнало бялото знаме. И облича досегашните провали в опаковката на отсрочване. При това с цели две години. Това излиза наяве от отговорите, които получи по Закона за достъп до социална информация.
Добрата вест от 2016-та за извоюван по оперативна стратегия „ Добро ръководство “, план „ Доизграждане на националната здравна осведомителна система (НЗИС) – стадий 1 и стадий 2 “ за 12 млн. лв. забуксува доста скоро по-късно. Провалът стартира с неколкократно несполучливо осъществяване на публични поръчки и поредност обжалвания. В последна сметка се подписаха четири контракта на обща стойност 4 948 199  лв.  с Данък добавена стойност, само че те пък бяха прекъснати през февруари тази година.
 До средата на декември ще е подготвена електронната здравна рецепта До средата на декември ще е подготвена електронната здравна рецепта
Електронната здравна рецепта ще бъде подготвена доникъде на месец декември тази година. Вече е написана нейната функционална спецификаци...
Причината за това са промени в Закона за електронното ръководство, както и решение на Министерския съвет, с което държавната компания „ Информационно обслужване “ АД бе избрана за систематичен интегратор. Дружеството би трябвало да построява, поддържа, развива и следи работоспособността на осведомителните системи за административни услуги по електронен път.
На 22-ри юли тази година е подписан контракт сред Министерството на здравеопазването и „ Информационно обслужване “ на стойност 9 862 000 лева с Данък добавена стойност. като новият краен период е 16-ти декември 2022 година. Срокът по плана беше краят на тази година. Договорът с „ Информационно обслужване “ до този миг не е обществен.
А натруфеният мотив за него в отговора на Министерство на здравеопазването гласи следното: “Предвид събитието, че с измененията  на Закона за електронното ръководство от края 2019 година и с Решение № 727 на Министерския съвет от 2019 година, Министерството на здравеопазването е задължено, като административен орган, да разпорежда осъществяването на дейностите по систематична интеграция на „ Информационно обслужване “ АД, за министерство породи обвързване да разпорежда всички действия, попадащи в обсега на систематичната интеграция, на „ Информационно обслужване “ АД “.
Три от прекратените контракти са с консорциум „ Стемо - Гама Консулт “. Обединението се състои от компаниите „ Стемо “ ООД и СД „ Гама консулт – Калинкин, Прокопов и с-ие “. 
Първият е за създаване и въвеждане на национални списъки, здравно-информационни стандарти, автентикация и базова функционалност на ядрото на НЗИС. Той е за 2 313 723 лева с Данък добавена стойност.
 Национална тактика за развиването на изкуствения разсъдък до 2030 година създаде Българска академия на науките Национална тактика за развиването на изкуствения разсъдък до 2030 година създаде Българска академия на науките
Проект за Национална тактика за развиването на изкуствения интелект е създаден от учени от Българската академия на науките (БАН...
Вторият е за създаване на здравно-информационен портал на стойност 492 000 лева с Данък добавена стойност. Третият – за създаване на подсистеми за електронни административни услуги, за 1 070 000 лева с Данък добавена стойност.
Четвъртият преустановен контракт е с ДЗЗД „ Конгрес “, в което вземат участие „ Контракс “ АД и „ ЦАПК Прогрес Груп “ АД. Той е за разработка и доработка на нужни регистри за осъществяването на НЗИС на стойност 1 072 476 лева с Данък добавена стойност.
Всички тези действия плюс създаване на единно национално Електронно здравно досие/Електронен здравен запис, Електронна рецепта, Електронно направление, подсистема за събиране на информация от лечебни заведения, система за мониторинг и надзор в опазването на здравето са към този момент ангажимент на „ Информационно обслужване “ АД.
Изпълнението на тези задания е разграничено на две етапи.
Първата е до 11 декември тази година, когато би трябвало да се осъществят базовите функционалности на част от модулите (здравно-информационен портал, електронна рецепта и електронно здравно досие). Чрез тях би трябвало да се даде опция за достъп до електронното здравно досие и за издаване на електронна рецепта (бяла и рецептурни бланки по НЗОК – № 5 и 5А).
 Електронното опазване на здравето отново зацикли Електронното опазване на здравето отново зацикли
Дни откакто подписа контракт за част от дейностите, свързани с въвеждане на електронно опазване на здравето, ведомството на министър Кирил А...
Втората фаза продължава до декември месец 2021 година Дотогава би трябвало да се изпълнят 15 електронни административни услуги и да се разработят или интегрират 15 регистъра. 
До 16-ти декември 2022-ра се планува всички модули, услуги и системи, част от техническото задание по контракта, да бъдат осъществени в цялостната им функционалност, се сочи в отговора на здравното ведомство. От там не са дали отговор на въпрос какви са предвидимите негативи или вреди от ненавременното осъществяване на плана. Категорични са, че финансирането му е от Оперативна програма „ Добро ръководство “ – т.е., еврофинансирането не е изгубено, каквито изказвания се появиха в общественото пространство.
2 млн. лв. лева обаче даде държавното управление за електронното опазване на здравето с преднамерено разпореждане от юли месец т.г. Обяснението за тяхното предопределение, при обстановка с еврофинансиране, е витиевато. Част от него гласи следното: „ Предвид събитието, че ръководството на процесите по продан на медицински данни и на здравна информация, се оказаха основен развой в изискванията на епидемиологичната конюнктура в страната, незабавното създаване на цялостна интегрирана Национална здравна осведомителна система се явява един от основните цели за Министерството на здравеопазването и считаме, че с цел да бъде осъществен този приоритет, дейностите, свързани с нейното създаване, би трябвало да бъдат предоставени оптимално бързо без да бъдат нарушавани разпоредбите свързани с ръководство на европейски средства “.
Дали планът за електронно опазване на здравето ще бъде избавен в действителност, откакто не претърпя катарзис даже по време на корона-кризата, следва да забележим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР