След серия отлагания ЕС и Китай ще проведат виртуална среща

...
След серия отлагания ЕС и Китай ще проведат виртуална среща
Коментари Харесай

EС и Китай ще се опитат да изгладят търговските проблеми на среща на 1 април

След серия отлагания Европейски Съюз и Китай ще проведат виртуална среща на 1 април, написа Politico, базирайки се на свои източници. На събитието ще участват както ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по този начин и китайският президент Си Цзинпин и министър председателят Ли Къцян.

Срещата се възприема като дипломатическа опция за понижаване на напрежението в областта на геополитиката и търговията сред двата участника, изключително във връзка с Литва. Разговорите ще се случат и на фона на терзанията на Европейски Съюз от задълбочаващите се връзки сред Китай и Русия.
Конфликтът сред Литва и Китай
Подготовката за дневния ред на срещата едвам е почнала, само че сигурно представителите на Европейски Съюз и Китай ще обиден това, което Брюксел назовава " дискриминиращи търговски практики " против Литва от страна на Пекин - въпрос, който Европейски Съюз отнесе до Световната комерсиална организация (СТО). Дотук се стигна, откакто Китай блокира литовския импорт поради усилване на връзките сред балтийската страна и Тайван.

Коментарът на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис беше, че Европейски Съюз е твърдо решен да работи единно против нарушаването на разпоредбите на СТО, което заплашва интегритета на единния пазар. Но той акцентира, че в същото време се вършат опити за дипломатическо деескалиране на обстановката. Напрежението накара Европейски Съюз да форсира подготовката на " инструмент против натиска ", за който се надява да даде на Европейската комисия пълномощията да постанова ответни ограничения в случаи като този с Литва.
Реклама Замразеното съглашение за вложения
Друг неуреден въпрос е Всеобхватното съглашение за вложения сред Европейски Съюз и Китай, което по принцип е контрактувано и от двете страни през 2020 година, само че е замразено, откакто Пекин наложи наказания на членове на Европейския парламент (ЕП) през 2021 година Това пък стана след наказания на Европейски Съюз против китайски лица поради ролята им в нарушавания на правата на индивида по отношение на уйгурите в Синцзян. Европейските водачи упорстват Пекин да отдръпна наказания против членове на Екологичен потенциал, с цел да продължат договарянията за одобрение на съглашението сред Европейски Съюз и Китай. Но азиатската страна отхвърля да го направи, без Европейски Съюз да е премахнал своите наказания.

Борбата с климатичните промени е една от дребното области, в които двете страни ще се надяват да намерят общи ползи. Но остава да се види дали Китай ще предложи съответни ограничения, изключително по отношение на въглищата, с цел да реализира към този момент поетите задължения за понижаване на въглеродните излъчвания.

В същото време мнозина в европейските институции показват терзание от прекомерното фокусиране върху така наречен редовно съревнование с Пекин през последните месеци. Те се надяват посредством двустранната среща да се обърне внимание и на другите два детайла от връзките сред Европейски Съюз и Китай, а точно партньорството и икономическата конкуренция.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР