След серия от скандали, свързани с корупция в различни поделения

...
След серия от скандали, свързани с корупция в различни поделения
Коментари Харесай

С реорганизации кабинетът ще опита да спре корупцията в автомобилната администрация

След серия от кавги, свързани с корупция в разнообразни поделения на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", държавното управление одобри на днешното си съвещание ограничения за възстановяване на активността в организацията. Предложенията са направени от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и са свързани с издаването на лицензи, контролната и административно наказателната активност, както и организирането на изпитите на претендентите за водачи, се споделя в известие от държавната осведомителна работа.

Една от задачите на измененията е да се понижи административната тежест за фирмите като лицензите се издава по улеснена процедура и за по-малко време. Планира се и създаването на единна осведомителна система на ИА " Автомобилна администрация " с въвеждането на която ще бъде обезпечено автоматизиране на процесите по обработването на заявките за административни услуги, посредством съгласуваност с външни и вътрешни за организацията регистри и осведомителни системи. Очаква се това да понижи регулаторната тежест за бизнеса и сензитивно ще ограничи броя на изискваните документи.

Планира се и надграждане на осведомителната система за запазване на еднократни разрешителни и за автоматизирано систематизиране на многократните разрешителни за транспорт на товари (ЕКМТ и СЕМТ).

Укропняване на районните дирекции

За подобряването на контролната и административно наказателна активност са планувани структурни промени посредством тристепенна система, която ще включва осем районни дирекции с контролни функционалности вместо в този момент съществуващите 27 регионални отдела. Областните отдели ще запазят административните си функционалности по обслужването на жители, както и действия по провеждането на изпити на претендентите за водачи.

Контролната активност ще бъде проведена в осем районни дирекции, който ще се намира в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В рамките на новите районни дирекции ще има приблизително 8 или 9 контролни екипа, като се изключи София, като по този метод ще могат да се обезпечат над 15 екипа.

Контрол и през нощта

Това ще разреши да се възнамеряват цялостни и всеобхватни инспекции във всяка област, като по този начин ще бъдат обезпечени екипи за надзор и през тъмната част от денонощието, каквито все още няма. Чрез тази метод ще бъде прекратена обвързаността на чиновниците на локално равнище и ще се обезпечи забележителна степен на ротация.

Ще бъде основана осведомителна система, която да обхване всички стадии на пътния надзор, използване на система за разбор на риска при избор на пътните транспортни средства и предприятия за надзор, както и построяването на електронни системи, позволяващи непрекъснат надзор на предприятията.

Електронен надзор на шофьорските изпити

При организирането и провеждането на изпитите на претендентите за водачи е планувано основаването на интегрирана електронна система за надзор на изпитите, посредством осъществяване на практическите изпити в моторни транспортни средства, оборудвани с видеонаблюдение и сензори, отразяващи автоматизирано грешките.

По този метод ще бъде стеснен субективния фактор и ще се обезпечи надзор върху маршрута на изпита. Изпитът ще се организира единствено от чиновник на ИА " Автомобилна администрация " без наличието на представител на образователния център, което ще подсигурява провеждането му в следена среда.

Това е поредна смяна, откакто преди към две години се вкара нова организация на полагане на изпита по доктрина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР