След седмици на мащабна офанзива в Донбас руската армия не

...
След седмици на мащабна офанзива в Донбас руската армия не
Коментари Харесай

Войната ден 84: Битката ще бъде тежка и дълга

След седмици на " огромна атака в Донбас " съветската войска не съумя да реализира забележителен прогрес и съумя да превземе единствено град Попасна в Донецка област, като съвсем изцяло го унищожи.

Руските публични лица настояват, че тяхната " специфична интервенция " върви по проект, само че редица западни специалисти от седмици приказват, че военната акция на Кремъл в Украйна може да приключи с проваляне.

Руската редакция на BBC събира мнението на разнообразни военни специалисти.

Конрад Музика, началник на полския мозъчен концерн Rochan, декларира пред Ройтерс, че съветската войска губи прекалено много бойци и съоръжение в Донбас и все по-трудно съумява да ги размени. " При настоящето състояние на нещата Русия е изправена или пред проваляне, или пред потребността от повсеместна готовност. Не мисля, че има някакви междинни разновидности ", счита Музика.

Преди 9 май някои специалисти спекулираха, че съветският президент Владимир Путин може да употребява Деня на успеха, с цел да разгласи война на Украйна и/или да организира обща готовност, което би привлякло обилни подкрепления в армията. Това обаче не се случи. Според разнообразни изявления съветските управляващи са почнали частична и скрита готовност в опит да привлекат резервисти в армията.

В изявление за Ройтерс Майкъл Кофман, шеф на отдела за съветски проучвания в института CNA в Арлингтън, прави оценка възможностите на Русия да завладее цялата територия на Донбас по следния метод: " Имам доста огромни подозрения по отношение на вероятностите им. Руските сили са мощно отслабени и моралът им евентуално ще бъде мощно подкопан. Офицерите не горят от предпочитание да продължат да се пробват да напредват, а съветското политическо управление като цяло наподобява инертно даже в миг, в който към този момент се е появила вероятността за стратегическото му проваляне. "

Битката ще бъде тежка и дълга

Според Музика Русия е била принудена да пренасочи напъните си на изток, откакто не е съумяла да реализира прогрес в първичната посока. " Те не съумяха да напреднат от Изюм, по тази причина се насочиха към Северодонецк и Лиман, евентуално за да се опитат да обкръжат украинските сили край тези градове. Дали това ще се случи в реалност, е напълно различен въпрос ", споделя ръководителят на полския мозъчен концерн Rochan пред Ройтерс.

Експертите не имат вяра, че Украйна ще успее да повтори относително бързото си нахлуване от Харковска област в Донбас: край Луганск и Донецк има доста повече съветски войски. " Битката ще е сложна. И тя ще бъде освен сложна, само че и дълга ", допуска Кофман в изявление за Ройтерс.

Важна роля за възможния триумф на украинската войска може да изиграе западното тежко въоръжение, което Киев в последно време стартира интензивно да получава от съдружниците си. По-специално, Киев чака с изключително неспокойствие артилерия с огромен обхват на деяние и висока акуратност, като да вземем за пример американските гаубици M777.



Стратегия на ерозия

Уважаваният боен специалист и австралийски военачалник в оставка Мик Райън също оцени в Twitter правилата, по които работи украинската войска и които, съгласно него, ѝ разрешават сполучливо да отблъсне настъплението на числено надминаващ я зложелател. Райън разказва тактиката на Украйна като " разяждане " или " ерозия ", съгласно която Киев непрекъснато удря най-слабите точки на Москва и дейно употребява личните си сили, с цел да забави врага.

Според него украинските сили са съсредоточили офанзивите си върху най-слабите места на всяка войска: връзките, логистиката, тила, пътищата за доставяне, артилерията и командните пунктове.

" По време на борбата за Киев Украйна съумя да спре Русия, като проникна в тила ѝ и отчасти унищожи логистичната ѝ поддръжка. Те съумяха да пресечен северната акция на Русия от вътрешната страна и да я принудят да напусне страната ", счита Райън.

Киев ползва сходна тактика по време на акцията на изток, като подлага съветската логистика на продължителни офанзиви - въпреки че този път Москва е доста по-предпазлива.

В същото време " съветският морал е подкопан от провалите на бойното поле, проблемите с доставките и отстъплението под украински напън от Киев и Харков ", счита Райън. Успешната украинска акция в обществените медии, показваща провалите на Русия, също способства за моралното нахлуване.

Неотдавнашният преход през Северски Донец, който се трансформира в призрачен сън за съветските войски, сподели, че командването на Путин не умее да прави оценка рисковете от военните интервенции. " Така наподобява войната през 21-ви век. Украинците се демонстрираха като майстори. Всяка приблизително огромна страна с лимитирани запаси може да научи доста от тях ", написа Мик Райън.



Всичко върви по проект

Въпреки неналичието на ясни военни триумфи, съветските публични лица упорстват, че съветската войска реализира задачите си, като Министерството на защитата твърди, че всекидневно унищожава голям брой украински военни цели.

" Съвсем неотдавна президентът съобщи, че всичко върви по проект ", съобщи във вторник представителят на Путин Дмитрий Песков (цитиран от РИА Новости). - Всичко върви по проект. Съвсем дейно. Виждате триумфите на нашата войска, виждате героизма на нашите бойци, тъй че няма подозрение, че всички цели ще бъдат реализирани. "

Що се отнася до вероятностите за цялата военна акция на Русия в Украйна, Кофман допуска, че Кремъл се готви да изпрати подкрепления, само че това няма да е елементарно за образуване. " Съвсем явно е, че те ще се опитат да призоват хора с предходен опит във военната работа ", споделя шефът на съветските проучвания в института CNA в Арлингтън. " Но към този момент, от това, което виждам, е, че Путин просто се бави, до момента в който обстановката в съветската войска се утежнява. Засега всичко наподобява на последната атака на съветската войска ", заключава специалистът.

" Времето несъмнено работи в ущърб на руснаците ", декларира пред Ройтерс Нийл Мелвин от английския проучвателен център RUSI (Royal United Services Institute). - Оборудването им е на привършване. В частност, те не разполагат с съвременни ракети. А украинците стават все по-силни с всеки минал ден.

Чеченците в Мариупол и Луганска област



По данни на английското разузнаване заради тежките загуби край Мариупол съветската войска е била принудена да притегли забележителен брой спомагателни елементи, които не са част от постоянните сили, в това число и такива от Чечения, с цел да щурмуват града.

В следващата си оценка за развиването на войната в Украйна английското министерство на защитата пресмята, че " няколко хиляди бойци " от Чечня в този момент са съсредоточени основно към Мариупол и Луганск.

" Тези сили евентуално се състоят от доброволци и елементи на Националната армия, които нормално дават отговор за поддържането на властта на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров ", се споделя в резюме на английското отбранително ведомство. " Вероятно Кадиров държи този контингент под персонален надзор, а братовчед му Адам Делимханов по всяка възможност е работил като чеченски полеви пълководец в Мариупол. ", се декларира в сводката.

" Разполагането на толкоз разнородни войски на бойното поле допуска обилни проблеми за Русия при обезпечаването на акцията ѝ в Украйна и евентуално води до липса на единение на командването, което продължава да вреди на дейностите на Русия ", считат още от английското министерство на защитата.

Какво се случва на първа линия

В скорошен отчет на авторитетния американски Институт за проучване на войната (ISW) се споделя, че Русия се пробва да сътвори усещане за боен триумф, като твърди, че е превзела изцяло Мариупол (на фона на капитулацията на последните бранители на " Азовстал " ), а също по този начин приготвя нахлуване към Северодонецк.

Оценявайки детайлите на съветската атака в Луганска област, американските специалисти пишат, че съветската войска има намерение да поеме контрола над пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, само че реализира единствено нищожен прогрес.

Позовавайки се на данни от украинския общоприет щаб, ISW написа, че съветската войска се пробва да попълни частите си и да натрупа запаси за по-нататъшно нахлуване против Славянск в Донецка област. Според специалистите на института съветските войски вършат няколко несполучливи опита да напреднат към града на 17 май. Ограничен е напредъкът в региона на Лиман.

Всичко това се случва на фона на контраофанзивата на украинските въоръжени сили в Харковска област, където съветската войска продължава да е притисната покрай държавната граница. Според ръководителя на Харковската регионална администрация Олег Синегубов руснаците се пробват да противодействат на украинската контраатака по посока на град Волчанск, значим транспортен възел на към 90 км от Харков.

Междувременно, по данни на ISW, ВСУ продължава да заплашва съветските направления за доставки по пътя от Волчанск към Изюм. Според Пентагона Русия евентуално продължава да държи позиции наоколо до Харков, по-специално в селищата по пътя за Белгород.

Експерти от Американския боен институт предвиждат, че съветските сили ще завършат отстъплението си от Харков, само че ще се опитат да задържат Волчанск, с цел да защитят линиите за доставяне на своите групи, настоящи в Донбас и край Изюм. " Не е ясно дали те ще съумеят да реализират това ", написа ISW. " Руснаците ще продължат да се пробват да обкръжат Северодонецк и Лисичанск най-малко от юг, като евентуално ще се съсредоточат върху спирането на последния път, свързващ Северодонецк-Лисичанск с останалата част на Украйна ", считат от ISW.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР