След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията

...
След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията
Коментари Харесай

Следващата неделя ще станат ясни присъдите по делото за EVN срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното сдружение „ EVN ". Това разгласи съдията от Специализирания углавен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово правосъдно съвещание, което завърши нощес.

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди 9 години. Сред тях са министрите в първото държавно управление на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на " Дневник " и " Капитал " предприемачът Иво Прокопиев.

Без да конкретизира какъв брой, прокуратурата изиска за всички подсъдими и да бъдат арестувани под стража, с цел да не се укрият от правораздаването.

Денят стартира с пояснения на част от подсъдимите - Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в правосъдната зала в спецсъда, а Симеон Дянков - по Скайп от Съединени американски щати, които отхвърлиха да са направили закононарушение. До обясненията се стигна откакто арбитър Вилислава Ангелова заличи трима очевидци на отбраната и разгласи края на правосъдното разследване. Това стана макар, че страните по делото бяха договорили и идната дата за съвещание на 20 юли макар настояването им за разпит на заличените очевидци.

Последва 6-часова защита на двамата наблюдаващи прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират какъв брой тъкмо години отнемане от независимост желаят за всеки един от тях. Те желаеха, с изключение на наказване в средата на плануваното в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени санкции в друг размер, а някогашният енергиен министър Трайчо Трайков да възвърне загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на страната в електроразпределителното сдружение „ EVN ", като съгласно държавното обвиняване става дума за 21 милион лв..

Единственият, който разяснява настояването на прокуратурата и упованията си към съда беше издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев:
„ Видяхте какъв брой неуместни и нелепи са всички обвинявания - въобще без неналичието на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което чакаме оттук насетне е мощна отбрана и обективна правосъдна присъда ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР