След седем опустошителни години на гражданска война в Сирия, в

...
След седем опустошителни години на гражданска война в Сирия, в
Коментари Харесай

Как химическите оръжия помогнаха на Асад

След седем опустошителни години на революция в Сирия, в които жертвите са повече от 350 000, президентът Башар ал-Асад е все по-близо да победи силите, които се пробват да го смъкват.

Как Асад съумя да се приближи толкоз доста до спечелването на тази кървава, брутална война?

В взаимно следствие на BBC Panorama и BBC Arabic, за първи път се показва степента, до която химическото оръжие се оказва от решаващо значение в печелившата тактика на Асад да завоюва войната.

Четири аргументи за какво не се вижда краят на сирийския спор

1. Използването на химическо оръжие е необятно публикувано.

BBC твърди, че е разкрила задоволително доказателства, с цел да бъде сигурна, че в Сирия са се случили най-малко 106 химически офанзиви от септември 2013 година до момента, когато президентът Асад подписа Международната спогодба за химическите оръжия и се съгласи да унищожи запасите от такива оръжия в страната.

Сирия ратифицира конвенцията месец след офанзивата с химическото оръжие "Зарин " в няколко покрайнини на столицата Дамаск, когато стотици починаха.

Ужасните подиуми на починалите шокираха света. Западните сили обявиха, че офанзивата може да бъде осъществена само от държавното управление, само че Асад упрекна опозицията.

Съединени американски щати заплашиха с възмездие тези военни дейности, само че това бе предотвратено, когато основният съдружник на Асад – Русия, го убеди да отстрани химическия боеприпас на Сирия.

Въпреки че 1,300 тона химикали бяха унищожени от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) и Организацията на обединените народи (ООН), както сирийското държавно управление разгласи – офанзивите с химическо оръжие в страната продължиха.

"It's a farce. "

In an exclusive interview with @skaigr, Syrian President Bashar Assad denies allegations of use of chemical weapons. pic.twitter.com/PaEH5MZzNw
— DW News (@dwnews) 10 май 2018 година
2. Доказателствата насочваха към сирийското държавно управление в доста от случаите.

Инспекторите от взаимната задача на ОЗХО и Организация на обединените нации оповестиха през юни 2014 година, че са премахнали или унищожили всичкия заявен от Сирия химически боеприпас в сходство със съглашението, подписано сред Съединени американски щати и Русия след атентатите през 2013 година

Абдул Хамид Юсеф е изгубил брачната половинка си, 11-месечните си близнаци, двамата си братя, братовчед си и доста от съседите си при нападението в град Кан Шайкун на 4 април 2017 година

Той споделя по какъв начин вижда съседите си и членове на фамилията му внезапно да падат на земята.

"Те трепереха и излизаше пяна от устата им, споделя той. - Беше извънредно. Тогава разбрах, че това е химическа офанзива “.

След като изпада в безсъзнание и е откаран в болничното заведение, той се разсънва и пита за брачната половинка и децата си.

"След към 15 минути ми ги доведоха – всички мъртви. Загубих най-ценните хора в живота си “.



Съвместната задача на ОЗХО и Организация на обединените нации стига до извода, че в този ден огромен брой хора са били изложени на "Зарин ".

Химическото вещество се счита за 20 пъти по-смъртоносно от "Цианида ". Както при всички нервно-паралитични сътрудници, "Зарин " блокира действието на ензима, виновен за разграждането на ацетилхолина, създаван от нервните окончания (синапси) при предаването на нервните импулси. Това води до непрестанно предаване на нервните импулси и, в последна сметка – до парализа и гибел. Смъртта може да настъпи извънредно бързо – в границите на една минута посредством задушаване.

Sirya chemical weapons attack toll rises to 70 sa Russian narrative dismissed https://t.co/wfKatdK4Q4
— Grauniad Newspepar (@grauniad_news) 5 април 2017 година
Въпреки че съветски самолети са направили хиляди удари в поддръжка на Асад от 2015 година до момента, специалисти по правата на индивида към Организация на обединените нации обявиха пред комисия, че няма данни съветските сили в миналото да са употребявали химическо оръжие в Сирия.

3. Използването на химическо оръжие е било стратегически премислено.

Хронология на времето и местоположението на 106-те обявени химически набези разкрива модел на метода, по който те са били употребявани.

Много от обявените набези са се случвали в места с групи от хора, които имат нещо общо между тях, както и в региони, покрай атакуваните преди този момент хора, и в към един и същи час.

Тези офанзиви съответстват с държавните офанзиви – в Хама и Идлиб през 2014 година, в Идлиб през 2015 година, в Алепо през 2016 година и в източната част на Гута при започване на 2018 година

"Химическите оръжия се употребяват всякога, когато режимът желае да изпрати ясно обръщение до локалното население, че тяхното наличие е нежелано “, споделя доктор Хатиб от неправителствената организация "Чатъм Хаус “.

"Освен че химическото оръжие е крайното наказване, вдъхващо боязън измежду хората, то също е на ниска цена и комфортно за режима във време, когато военният му потенциал е намалял поради спора в страната “.

"Няма друго, което да плаши хората повече от химическото оръжие и, когато такова е употребявано, жителите напущат тези региони и в множеството случаи в никакъв случай не се завръщат “.

Алепо наподобява е едно от местата, където тази тактика е била употребена.

Опозиционните бойци и цивилни бяха заклещени в обсаден анклав на изток, откакто държавното управление започва последната си атака, с цел да си възвърне цялостния надзор над града.

Tonight's @BBCPanorama will look at the use of chemical weapons in the conflict in Syria, and we'll share some of our past work on chemical weapon attacks in Syria #Panorama https://t.co/sRN76f7rfO
— Bellingcat (@bellingcat) 15 октомври 2018 година
Страхове и пресмятания задържат офанзивата на Асад в Идлиб

Размяна на закани, подправени вести и тежки договаряния преди офанзивата на Асад в Идлиб

Нова тактика на Тръмп за Сирия допуска продължително наличие на Съединени американски щати

Съединени американски щати: Имаме доказателства, че се приготвя химическа офанзива в Идлиб

Ердоган: Атака против Идлиб би била кръвопролитие

Русия: Съединени американски щати готвят огромна провокация и удар в Сирия

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР