След седем месеца в ареста бившият зам.-министър на околната среда

...
След седем месеца в ареста бившият зам.-министър на околната среда
Коментари Харесай

Бившият зам.-екоминистър от Боклукгейт излиза от ареста

След седем месеца в ареста някогашният зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков ле пуснат на независимост в последния ден на 2020 година. За да посрещне новата година у дома той би трябвало да заплати гаранция от 100 хиляди лв., реши Апелативният профилиран съд. Той пусна дефинитивно и предприемача Николай Миховски против 200 000 лева гаранция.

Живков е упрекнат дружно с братята Атанас и Пламен Бобокови, някогашния началник на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и предприемачите Николай Миховски и Айгюн Еминов, че са проведена незаконна група. Прокуратурата твърди, че сдружението на Бобокови " Монбат " е внасяло рискови боклуци, които след преработката не били излъчени за заличаване и предпазване на компании, които имат лиценз и софтуерни благоприятни условия за това. Така незаконната група оказала тежко влияние върху околната среда.

Живков и останалите упрекнати бяха арестувани при огромна акция в края на май в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села. От месец май, когато беше изведен от министерството от чиновниците на бюрото за отбрана към основния прокурор, Красимир Живков е в ареста.

От държавното обвиняване настояват, че в основата на схемата стои задължението на всяко сдружение, което генерира рисков боклук, до една година или да го изнесе, или да го съобщи на друго за преправка. За да го изнесе, би трябвало да получи нотификация от районна ревизия по околната среда и водите.

Според описаната от прокуратурата скица зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива известия и по този метод е принуждавал производителите да предават рисковия боклук на избрани, следени от него сдружения, които имат позволение за следваща преправка на територията на България. В други случаи отказвал известия, нужни на фирмите, основали рискови боклуци, с цел да ги изнесат от страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР