След създаването на Медицинския съвет, който ще информира за лечението

След създаването на Медицинския съвет, който ще информира за лечението ...

Казусът с бързите тестове: Не са надеждни, но са възможност.


След създаването на Медицинския съвет, който ще информира за лечението на COVID-19, независимо от Националния кризисен щаб, се появи казус относно бързите тестове за откриване на коронавируса. Докато от Националния щаб излязоха с мнението, че бързите скрининг тестове не са надеждни, от новосъздадения Медицински съвет смятат, че те се използват навсякъде в Европа и трябва да бъдат масово приложени и у нас.

"Истината в този казус е, че ако се използват бързите тестове, ще могат да се направят проби на доста по-голяма част от пациентите, за които се съмняваме, че тяхното остро респираторно заболяване - зад него се крие Ковид. Прав е проф. Кантарджиев, че те не са абсолютно надеждни, така както другите тестове, които стават за 24 часа, но това са възможностите да се тестват по-широк кръг от хора", посочи д-р Гергана Николова, която е член на Управителния съвет на БЛС.

Тук става въпрос за тестове, които трябва да се правят в лабораторни условия, отбеляза още тя в ефира на "Денят ON AIR".

"Пациентите изпълняват това, което е спуснато от щаба като указание. Звънят по телефоните. В по-голямата част от времето ми се налага да говоря почти непрекъснато по телефона. Помага ни това, че ние тези пациенти ги познаваме от много дълги години", каза д-р Николова относно консултирането на пациенти от разстояние.

"Има пациенти, с които поддържаме ежедневна връзка", посочи тя.

Според нея извънредните мерки са били съвсем навременни.

"Ние не можем да спрем навлизането на Ковид в страната. Идеята е да забавим неговото навлизане и по този начин здравната система да може да се справи с пациентите, които са в по-тежко състояние", обясни д-р Николова за Bulgaria ON AIR.

"Наистина е много трудно държавата да се справи с този проблем. Затова е и апелът на БЛС за тази дарителска кампания, която започнахме, за да можем да снабдим всички колеги, особено тези, които са на предния фронт да имат необходимите предпазни средства", обясни членът на УС на БЛС.
 
По публикацията работи: Боряна Павлова

Източник: dnes.bg