След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители

...
След съвместна среща на всички болнични асоциации в България, представители
Коментари Харесай

Болнични сдружения искат незабавни мерки за финансиране на здравната система

След взаимна среща на всички болнични асоциации в България , представители на Асоциация на Университетските Болници, Българска Болнична Асоциация, Национално Сдружение на Частните Болници, Национално Сдружение на Областните Многопрофилни Болници, Сдружение на Общинските Болници в България, разискаха основната за опазването на здравето тематика за финансово застраховане на промяната на здравноосигурителния модел , който действа у нас.

Всички присъстващи са обединени към мнението, че промяна във финансови модел на здравноосигурителната ни система е нужна и ще бъде подкрепена от лечебните заведения .

Преди демонополизацията на НЗОК би трябвало да се отговори на няколко съществени потребности , които от години стоят нерешени и всички те са директно свързани с дефицита на финанси в бранша, а точно:

Предприемане на незабавни ограничения за превъзмогване на недофинансирането на здравната система; Определяне на единни и действителни цени на медицинските услуги , в т.ч.клиничните пътеки; Освобождаване на доплащанията; Определяне източниците на дофинансиране в оферти план за промяна, при опазване на солидарния модел .
 Здравният модел на Ананиев ограничавал свободата на пациентите
Здравният модел на Ананиев ограничавал свободата на пациентите

Частните фондове не им разрешават избор къде да се лекуват съгласно проф. Гайдарски

Всички лечебни заведения показват подготвеност и предпочитание да вземат участие в процесите , които ще предшестват дълго чаканата промяна и да си сътрудничат с Министерство на опазването на здравето.

По този мотив е разисквана опцията да се работи за основаване на Федерация на болничните асоциации , по модел на европейските структури , която да бъде сътрудник в процесите и участник в договарянията с институциите посредством единна позиция от болничните структури по основни за всички страни въпроси.

Решено сдруженията да създадат своите оферти, да вземат надлежни решения и на идната среща на асоциациите да бъде разискван план на Меморандум за съдействие .
 От БЛС обезпокоени от новия здравен модел на Ананиев
От БЛС обезпокоени от новия здравен модел на Ананиев

По думите им концепцията не решавала главните проблеми в системата

По време на съвещанието е прегледан и въпросът за забавеното към този момент повече от 4 година възнаграждение на така наречен " надлимитна активност ".

Представителите на болничните асоциации са единни, че тя би трябвало да бъде заплатена без условия, тъй като е действително осъществена активност за лекуване на пациенти, които са имали потребност от него и са имали право на свободен избор на лечебно заведение, в което да го осъществят, без значение от изкуствено наложените предели.

В тази връзка у тях буди паника последното Решение на Народно събрание на НЗОК да бъдат заплащани единствено тези " надлимитни " действия, за които има влезнало в действие неоправдателно решение на Съда .

Такова решение поражда доста въпроси : " Защо се отсрочва с нови условия и за неопределен срок заплащането на дължими суми, до момента в който лечебните заведения натрупват задължения? Защо да се чака осъждането, когато крайната дължима сума, повишена с лихви, разходи и възнаграждения, ще бъде доста по-тежка за погашение? "

Ръководителите на всички лечебни заведения , без значение от собствеността им, се сплотяват в апел да се вземе единно решение за възнаграждение без условия на " надлимитната " активност от минали години , пари за което към този момент има насъбрани от икономии в бюджета на НЗОК.
 Шефът на НЗОК желае Касата да се освободи от бюрократичните окови
Шефът на НЗОК желае Касата да се освободи от бюрократичните окови

НЗОК взима решения за 30 дни, частните фондове - за 3
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР