След съвещание в стаята на Обединени патриоти“, партиите от управляващото

...
След съвещание в стаята на Обединени патриоти“, партиите от управляващото
Коментари Харесай

Цветанов: Мнозинството ще отхвърли президентското вето

След заседание в стаята на „ Обединени патриоти “, партиите от ръководещото болшинство взеха решение да прегласуват текстовете в Изборния кодекс, върнати за ново разглеждане от президента, само че по-късно да подхващат нова законодателна самодейност за връщане на остарелия предел при преференциите, чието завишаване провокира публично неодобрение.

Стигнахме до единно мнение. Позиция, която ще пазиме и в пленарна зала – да бъде отхвърлено ветото на президента. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, съобщи БГНЕС.

„ Нека всички се срещнат със стенограмата от съвещанието на Правната комисия, извършено по отношение на Изборния кодекс. Там доста ясно са изложени претекстовете, че правосъдният надзор остава, даже става доста по-добър “, разяснява Цветанов по отношение на останалите текстове, с които президентът изрази противоречие.

„ Искаме да не се вършат внушения и операции, че някой желае да ограничи изборни права. Нарушаване на изборни права няма. Всеки има своето конституционно право да гласоподава. Всяка една страна взема своето решение дали да има преференция в пропорционалната листа. Има 10 страни от Европейски Съюз, които имат затворени пропорционални листи и няма никаква преференция “, добави още той.

Цветанов прикани по тематиката да не се вършат политически спекулации и още веднъж разкритикува Българска социалистическа партия за отсъствието им от пленарна за зала, мотив за което станаха точно измененията в Изборния кодекс. „ Когато не идваш на работа, когато не упражняваш активността, за която си определен, няма по какъв начин да получиш социална поддръжка. Няма по какъв начин и да очакваш, че ще получиш съответната изборна победа “, счита Цветанов.

Темата разясниха и съдружните сътрудници на ГЕРБ. „ Това, че отхвърляме ветото на президента, никога не е демонстрация на борба. Сигурен съм, че господин Радев е имал благородни планове, пишейки това несъгласие. Просто неговият юридически екип го е подвел. Там претекстовете не са изпипани “, счита ръководителят на групата на патриотите и водач на „ Атака “ Волен Сидеров.

От Вътрешна македонска революционна организация пък оповестиха, че ще гласоподават срещу ветото, макар че те не поддържаха повишението на прага на преференции и даже сами приканиха президента да го наложи. „ Ще подкрепим още веднъж закона, който беше гласуван с ясните уверения на нашите сътрудници от ГЕРБ, че ще бъде върнато остарялото състояние с преференциите. Това беше нашето изискване “, разгласи националният представител Искрен Веселинов.

Христиан Митев от НСФБ пък разгласи, че от партията му си резервират правото да създадат своите оферти на предел на преференциите, тъй като съгласно тях сегашният метод за определянето им не е добър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР