След състезателните коли компанията планира да започне серийно производство на

...
След състезателните коли компанията планира да започне серийно производство на
Коментари Харесай

"Син карс индъстри" подготвя увеличение на капитала

След спортните коли компанията възнамерява да стартира серийно произвеждане на електрически автомобили за града

[Син карс] Русенският производител на спортни коли " Син карс индъстри " възнамерява да усили капитала си с 500 хиляди лева Това ще стане посредством апорт на взимане на " Ви Ки Ей солюшънс " по отношение на подготвяното листване на автомобилната компания на Българската фондова борса (БФБ), излиза наяве от решение на общото заседание. Капиталът на русенското сдружение сега е малко над 18 млн. лева, а притежател е някогашният авто играч Росен Даскалов.

По съглашение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Син карс индъстри " ще издаде 500 хиляди нови акции с емисионна стойност 1 лева всяка, които ще бъдат записани от " Ви Ки Ей солюшънс ". Това е и цената на заема, който великотърновската компания отпусна на сдружението през януари 2019 година за период от две години. Според съглашението сред двете страни заемната сума или част от нея може да бъде трансформирана в акции на сдружението преди листването му на борсата и " Ви Ки Ей солюшънс " е поискала това да се случи. Фирмата се занимава с IT и аутсорсинг услуги и е благосъстоятелност на Венелин Виденов. Приходите й за 2018 година са 2.7 млн. лева

Подготовка

Операцията е част от подготовката за излизане на БФБ, което компанията разгласи преди две години. Самият бизнес с произвеждане на спортни коли за аматьорските серии GT4 го стартира " Син карс интернешънъл ", от която предходната година е отделено ново сдружение - " Син карс девелопмънт ", в което влиза цялата интелектуална благосъстоятелност и ноу-хау. В следствие последното се влива в новосъздаденото " Син карс индъстри ", което ще направи IPO-то. " Син карс интернешънъл " резервира бизнеса си с търговия с аварийни елементи и сервиз. Собственик на всичките компании е Даскалов.

За 2018 година " Син карс интернешънъл " има 2.5 млн. лева доходи от продажби и 89 хиляди лева облага. Новото " Син карс индъстри " на практика към този момент няма бизнес, като по данни към края на септември 2019 година приходите му са едвам 6 хиляди лева

Електромобили

" Син карс индъстри " към този момент има създадени и създадени прототипи на електрически автомобили, които счита да прави серийно с капитала, който ще набере на борсата. Превозните средства са ориентирани към нишата на куриерските и транспортните услуги и предвижването в градска среда и не целят да се конкурират със международните производители на електрически коли.

Намеренията на компанията са да набере най-малко 6 млн. лева на борсата, с цел да може да премине към серийно произвеждане. " Плановете ни са да произвеждаме допустимо най-голяма част от колите в Русе, а окончателното сглобяване да става в Германия, защото задачата ни е западноевропейският пазар ", сподели Даскалов за " Капитал ". Средствата ще се употребяват за пригаждане въз основата в Русе за произвеждане на шасита и съставни елементи, закупуване на съоръжение и други Според Даскалов развиване към излизането на борсата ще има след април.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР