След състезанието за Световната купа в алпийските ски в Леви,

...
След състезанието за Световната купа в алпийските ски в Леви,
Коментари Харесай

Всички говорят за Алберт Попов

 Алберт Попов пренаписа историята в ските ни
След надпреварата за Световната купа в алпийските ски в Леви, едно име закупи сериозна известност в България с триумфите си.

21-годишният Алберт Попов приключи на 20-та позиция в слалома и се трансформира в първия, роден в България скиор, който печели точки за Световната купа от времето на Петър Попангелов. Макар да заобикаля вратите с финес, " Аби ", както го назовават приятелите му, не е доста известен измежду хората, които не гледат ски.

Израснал в спортно семейство, Алберт се качва на ски за пръв път едвам двегодишен. Заедно със своята сестра Александра стартира да тренира в ски-училището Мотен. През 2008 година двамата стават част от Семеен кодекс Витоша ски.

Оттам дали обещание, че на първите три деца от Купата на Надеждите ще бъде обезпечено цялостно ски съоръжение, лагери на глетчери, средства за надпревари, бус за пътешестване и впрочем. Нищо от обещаното обаче не било изпълнено, даже при започване на сезона дребните състезатели останали без ски, без лагери и без никаква организация.

Нещо повече – от клуба споделили на родителите, че няма да вземат участие в първото за сезона съревнование. Това обаче не отчаяло децата, които под управлението на треньора Иво Борисов стартират да натрупат триумф след триумф. Алберт печели сребро в слалома и бронз в гигантския слалом в словенския зимен център Скофиа Лока, а за купа " Тополино ", която се смята за импровизирано международно състезание за юноши, приключва на пето място.

Успехите на Попов не престават с цялостна мощ. През 2012 и 2013 година, той съумява да победи в слалома за купа " Тополино ". 2014 година пък бележи и дебютът му в надпреварите при мъжете, като надпреварата се организира в Пампорово. Първият му цялостен сезон би трябвало да е през 2015, само че през ноември същата година става жертва на злополука и се постанова глезенът му да бъде опериран, след което са му сложени и два пирона.

За благополучие съумява да се завърне за началото на сезон 2017/2018, а на 6 февруари тази година печели бронзов орден в гигантския слалом на Световното състезание за младежи в швейцарския град Давос. 12 дни по-късно, на 18 февруари, дебютира и на Зимни Олимпийски игри като приключва двадесет и осми в гигантския слалом.

Дали Алберт Попов ще бъде правоприемник на именития Петър Попангелов ще покаже времето, само че надареният софиянец несъмнено има капацитет дори и да задмине най-хубавият ни скиор в историята.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР