След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори

След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори ...

Ципрас хвърли бомба след евровота.

След съкрушителното поражение от консервативната „Нова Демокрация“ на европейските избори в неделя, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще насрочи предсрочни парламентарни избори след втория тур на местните и регионалните избори през следващия уикенд, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

В изказване пред централата на партия си СИРИЗА в Атина след поражението, Ципрас, който заяви, че изборите ще са вот на доверие към политиката на правителството, призна, че „резултатът не съответства на очакванията“.

След преброяването на 33% от протоколите, „Нова демокрация“ има 33%, СИРИЗА – 23,88%, лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ) – 7,18%, Комунистическата партия – ККЕ (5,75%), екстремно-дясната „Златна Зора“ – 4,85% и проруското „Решение за Гърция“ – 4,04%. Партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис Дием25 печели едва 3,15% от вота.

По-рано лидерът на НД Кириакос Мицотакис поиска оставката на Ципрас и общи избори. В коментари към медиите след първите официални прогнози, в които консервативната му партия има преднина от 9% пред СИРИЗА, Мицотакис заяви, че „Гърция се нуждае от ново правителство.“

„Очевидно е, че гръцкият народ е оттеглил доверието си от това правителство“, каза той.

„Министър-председателят трябва да поеме отговорност. Той трябва да подаде оставка и страната трябва да проведе парламентарни избори възможно най-скоро“. „Слънцето изгрява над по-добра Гърция, която изстрада много, но намери сили за промяна“, добави Мицотакис. Той обеща да работи усилено за промяна на курса на Гърция в една променяща се Европа.

Бившият консервативен премиер Андонис Самарас, когото Ципрас отстрани през 2015 г., описа резултата като "победа за Гърция". "Това е много голям ден. Утре е нов ден за всички гърци с нови предизвикателства, които ще преодолеем ”, каза той.

"Г-н Ципрас е победен", каза лидерът на КИНАЛ Фофи Генмитата. "Движението за промяна бе подсилено", каза тя.

Варуфакис, който очевидно на път да влезе в Европейския парламент със своята партия Дием25, заяви, че е доказал, че критиците му грешат, въпреки това, което той описва като "медиен бойкот". "Утре е началото на края на гръцката криза", каза той.

На местно и регионално ниво, консервативните и центристките кандидати се представиха добре. За поста на областния управител на Атика, с преброяване на 15 процента от гласовете, Джорджос Патулис, консервативният кмет на Маруси, има 37 процента в сравнение с 20,6 процента за левичарския претендент Рана Дуру и 17 процента за социалистическия претендент Янис Сгурос.

В Централна Македония резултатите сочат, че сегашният губернатор Апостолос Цицикостас е спечелил 62 процента от гласовете, очевидно използвайки общественото недоволство от сделката за името на сегашната Северна Македония. "Аз ще бъда управител на всички македонци", каза той. "Ще продължим да правим Македония по-силна."

В изборите за кмет на Атина, консерваторът Костас Бакоянис води с 42,6% пред кандидата на СИРИЗА Насос Илиопулос, който засега има 16%. В коментари в неделя вечерта Бакоянис каза, че се е почувствал „шокиран и в екстаз” от неочаквано добрия резултат.

В Солун кандидатът на НД за кмет Никос Тачиаос е начело с 23%, следван от Константинос Зервас с 14,75%, малко по-напред от Катерина Нотопулу от СИРИЗА с 13,85%.

Тази година около 528 000 гърци имаха право да гласуват за първи път, включително 106,760 17-годишни, които получиха правото да гласуват след промяна в закона от правителството на СИРИЗА през 2016 г.

В едно от най-тревожните събития на вечерта, късните екзитполове показват, че 13% от младите гърци на възраст между 17 и 24 години са гласували за нео-нацистката Златна зора срещу 30%, които подкрепиха НД и 25,6% СИРИЗА.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg