След съдебно дело във федерален съд в Чикаго издирваният от

...
След съдебно дело във федерален съд в Чикаго издирваният от
Коментари Харесай

Издирван от МВР страховит бандит лъсна в САЩ, върти бизнес с...

След правосъдно дело във федерален съд в Чикаго търсеният от Министерство на вътрешните работи Цветомир Симеонов ще бъде екстрадиран в България, където ще излежи 7,6 години затвор. Съдийката по делото Шийла Финиган реши, че българската страна е предоставила задоволително доказателства, че Симеонов е направил закононарушение, наказан е за него, само че не е лежал и ден в килията, тъй като избягал в Америка, заяви bg-voice.com.

Според обвиняването в Чикаго Симеонов бил арестуван от ГДБОП в дома си в Казанлък на 20 декември 2001 година след получен сигнал предния ден, че дружно с Румен Йоргов ще продават револвери „ Макаров “. Симеонов бил прочут на българските спецслужби за присъединяване в канал за произвеждане и продажба на оръжия в други градове в страната.

При акцията в мазето на жилището служителите на реда разкрили и Симеонов, и Йоргов, които почиствали разглобени елементи за револвери. Оръжията, четири на брой, дружно с разнообразни принадлежности били конфискувани. Конфискувани са и пакети с бяло и жълто вещество, за които по-късно се открива, че се употребявали за оксидация. Симеонов и съучастникът му били задържани. Направени са фотоси и видео за доказателствен материал.

В хода на следствието българската прокуратура открива, че конфискуваните оръжия били газови револвери, пригодени за пукотевица с патрони.
На мястото на газовата тръба Симеонов и Йоргов поставяли патрондаши, предопределени за револверите „ Макаров “.

В съда специалист свидетелства, че по този начин съединените револвери имат потребност единствено от дребни настройки, след което могат да се употребяват за пукотевица против живи цели. Той показал също, че имало следи от опит за заличаване на серийните номера на оръжията.

Собственик на оръжеен магазин в Казанлък свидетелства, че Симеонов и Йоргов закупили от него 4 газови револвера на 18 декември 2001 година Те били със същите серийни номера като тези в жилището на Симеонов. Продавачът свидетелствал още, че Симеонов е купувал газови оръжия и преди и до момента се е сдобил най-малко с 25 револвера.

Други очевидци дали показания за предходни пъти, когато Симеонов е продавал оръжия.

Българският съд осъжда Симеонов през ноември 2004 година в негово неявяване за нелегално владеене и произвеждане на оръжия. Присъдата му е 7 години и 6 месеца затвор. Симеонов обаче се явил единствено на първите пет съвещания от делото против него, а по-късно участвал негов юрист. През 2006-а българските управляващи издават заповед за задържането му, а след това е разгласен за търсене и с алена бюлетина на Интерпол.

Нашенецът бил задържан в Чикаго на 19 април т.г. поради желаната екстрадиция. България изпратила и пояснение с постановлението за отминалостта на присъдата на Симеонов, а точно, че тя изтича на 22 декември 2019 година, в случай че той не е почнал да я излежава. През 2013 година в медиите се появи информация за бежанец от Кърджали в Чикаго, който твърди, че разполага с подробна информация за търсения от години от Интерпол Цветомир Симеонов.

Кърджалиецът даде настоящи фотоси на Симеонов. Той твърди, че Симеонов е съумял да избяга с паспорта на брат си през Холандия. Източникът твърдеше, че търсеният живеел в чикагското предградие Дес Плейнс на улица Beau Drive №930. „ И тук, тъй като никой нищо не знае, се дами за българка, с цел да вземе американски документи”, уточни дългогодишният бежанец в Чикаго.

Той твърди още, че търсеният с алена бюлетина Симеонов е основал лична транспортна компания за транспорти на товари в цяла Америка.
В съда Симеонов протестирал против екстрадицията с изказванието, че България не е показала нужните за експулсирането му доказателства. В чикагския съд неговите юристи упорстват, че той не може да бъде екстрадиран, до момента в който не се прегледа молбата му за леговище, което щяло да се случи някъде през тази есен.

В допълнение те изясняват, че той желал протекция от американската страна поради боязън от доста характерно нещо – обстоятелството, че шефът му (Йоргов, с който той бил арестуван) бил мафиот и го заплашил, че ще го убие, като го принудил да поеме цялата виновност за производството и притежанието на газовите револвери.

Освен това бранителите на Симеонов декларират, че изпратените от България материали са непълни, защото липсвали елементи за правосъдния развой, за очевидците, които се явили, а и нямало аргументация за издадената присъда.

Съдийката Шийла Финиган постанови, че България е показала задоволително доказателства за екстрадицията и че претендентите за леговище в Съединени американски щати могат да бъдат екстрадирани в други страни поради неполитически или престъпни действия, където да бъдат съдени. С това заключението на съда е, че Симеонов ще получи заповед за екстрадиция и ще бъде върнат в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР