След съдебно дело и опит за избягване на конкретни отговори

...
След съдебно дело и опит за избягване на конкретни отговори
Коментари Харесай

85 млн.лв. за майката на Гери Никол и скандална фирма от Министерството на правосъдието - slava.bg

След правосъдно дело и опит за отбягване на съответни отговори Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " (ГДИН) въпреки всичко даде информация на кого е платила десетки милиони левове за доставка на храни в пандизите през последните години. Оказва се, че това е същото обединяване, което преди година завоюва и поръчката със същия предмет за над 50 млн. лева - "Чех груп ", оповестява capital.bg.

Според справката дирекцията е платила общо 34.47 млн. лева на обединяването в интервала от 2014 година до 2018 година, като първичният контракт е продължаван с анекси през годините до възлагането на новата социална поръчка. Ведомството се провали няколко пъти при провеждането на търговете, като това се случи едвам през 2020 година, когато бе определен същият реализатор - ДЗЗД "Чех груп ", което беше и единственият претендент.

За съпоставяне, в интервала 2012-2014 година девет други доставчика на храна са получили 5.7 млн. лева за снабдяването на пандизите, сочи справката на ГДИН.

Въпросното печелившо обединяване е сред две компании - "Чех Йосиф Новосад " и "Финанс груп 2013 ". Собственик на първото е 23-годишният Йосиф Новосад, а негов съучастник е Пламен Стефанов Пенчев. Фирмата е производител на салами, млечни артикули и така нататък Тя беше забъркана в кавги с храните за небогати преди към седем години. Както в. "Сега " писа тогава, точно "Чех Йосиф Новосад " бе издала документ за качество на боб, част от който се оказа цялостен с гъгрици.

"Финанс груп 2013 " пък е благосъстоятелност на Ирина Георгиева, която е майка на известната поп певица Гери-Никол и брачна половинка на варненски предприемач Николай Георгиев. Всъщност сдружението главно извършва поръчки за строителство. Фирмата има 10% присъединяване в консорциума "Антична Сердика ", реставрирал ларгото в София и нашумял около абсурда "Ало, Банов ". Дружеството извършва и ремонт на бургаското пристанище за 2.9 млн. лева
Първоначалните два контракта на "Чех груп " от 2014 година са подписани посредством договаряне без авансово съобщение - т.е. без съревнование, и са за общо над 2 млн. лева с Данък добавена стойност, като срокът им на осъществяване е или до края на годината, или до сключване на нов контракт след провеждането на социална поръчка. До подобен обаче по този начин и не се стига - от 2015 до 2018 година са оповестени общо четири поръчки, които обаче са прекъснати поради "нередности ", установени от Комисията за защита на конкуренцията. Taка на процедура в продължение на най-малко пет години няма сполучливо извършена открита процедура за доставки на храни в пандизите и обединяването на "Чех груп " продължава да прави това, без да се постанова да се конкурира с други компании или да да предлага по-добри цени и надлежно получава общо над 34 млн. лева
Така се стига до огромната поръчка, оповестена през есента на 2018 година, за доставка на храни в 12-те пандиза в страната за период от 48 месеца и бюджет от малко над 34 млн. лева без Данък добавена стойност. В предходни години доставката на храна за пандизите е била проведена в обособени процедури за всеки от тях или на групи. Този път обаче търгът не е разграничен на обособени позиции. Явяват се пет претендента, като един от тях е определен, само че това не е ДЗЗД "Чех груп ", което е отстранено, а "Нове инженеринг " и "Хебър ". Внезапно обаче търгът е преустановен под претекст, че няма задоволително конкуренция, защото 4 от 5 претендента са отстранени и е отворена единствено една ценова оферта.

Парадоксът продължава, когато ден преди Бъдни вечер, на 23 декември 2019 година, ГДИН афишира поръчката още веднъж. Срокът на доставките обаче към този момент е пет години, а бюджетът - цели 46.27 млн. лева без Данък добавена стойност. При новата процедура храната на година за всеки един от 12-те пандиза в страната коства със 700 хиляди лева повече, без да е ясно за какво. И макар че има единствено един кандадит - ДЗЗД "Чех груп ", дирекцията без терзание подписва контракт с него през март 2020 година за 55.89 млн. лева с Данък добавена стойност. Този път въпросът с неналичието на конкуренция не се слага.

Между двете процедури има и кадрови промени в ГДИН. Както "Свободна Европа " писа, основният шеф Васил Миладинов бе отхвърлен от поста си през лятото на 2019 година, като изявленията на правосъдния министър тогава Данаил Кирилов за "неуспешни процедури " за публични поръчки по същото време сътвориха усещане, че има връзка тъкмо с доставката на храна за пандизите.

"Капитал " изиска напролет на 2020 година подписаните контракти по поръчки за доставки на храни от 2012 до 2018 година, както и изплатените суми по тях, по реда на Закона за достъп до социална информация. Причината за това бе, че макар условието те не бяха оповестени на уеб страницата на ГДИН и към оня миг бе невероятно да се наблюдава кой е доставял храни на пандизите през последните години, както и сумите, които са платени за тази активност.

В отговор на заявката на "Капитал " от ГДИН изпратиха линкове към Агенцията за публичните поръчки, в която обаче не се съдържа поисканата информация.

След импортирана тъжба от "Капитал " и адв. Стефан Ангелов от Програма "Достъп до информация ", Административен съд - София-град (АССГ) одобри причините и означи, че информацията въпреки всичко би трябвало да бъде предоставена, защото е социална. "След лична служебна инспекция съдът откри, че по този начин посочените линкове не дават желаната информация. Не се откриха текстовете на търсените контракти, нито данни за съконтрагентите по тях ", написа арбитър Калина Пецова в своето решение от октомври 2020 година Съдията означи, че документите по този начин или другояче са във ведомството, по тази причина не е било нужно да се дава отговор с линкове и няма спънка да се изпратят непосредствено договорите.

След като загуби делото, Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " даде договорите, само че не и изплатените суми по тях. След подадена нова тъжба ведомството въпреки всичко даде цялостната справката, която разкрива какъв брой е платило на "Чех груп ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР