След Рибаря и златната рибка“ и Звездоброеца“ вече и най-новата

...
След Рибаря и златната рибка“ и Звездоброеца“ вече и най-новата
Коментари Харесай

Сложиха нова пластика на скулптора Венелин Божидаров на Севастопол във Варна

След „ Рибаря и златната рибка “ и „ Звездоброеца “ към този момент и най-новата пластика на скулптора Венелин Божидаров зае мястото си в галерията от модерно изкуство навън във Варна. Така, до момента в който морската общност събира нужните средства за осъществяване на неговия план за Паметник на моряка, професорът от катедра „ Индустриален дизайн “ на Технически университет – Варна опитва за първи път с нов материал – стомана, и отвори за варненци и гостите на града магическия „ Портал: Въздух и вода “ в градинката на Севастопол. Съавтор на плана е варненският проектант Тодор Даскалов.

Пластиката, чието работно заглавие беше „ Прибой “, а тематиката - „ Портали “, е измежду петте композиции, спечелили в състезанието на Община Варна за модерна пластика в градска среда. Арт състезанието беше отворен за участници от цяла България, които показаха хрумвания за пластично видоизменение на пет места в града - градинката на Севастопол, зелените площи зад Регионалния исторически музей, пред дом „ Младост “, пред кметството в регион „ Владиславово “ и до спирка „ Явор “ на бул. „ Осми Приморски полк “. Проектите бяха оценени за автентичност на концепцията, регистриране в прилежащата градска среда и реализиране на въздействащо обемно пространствено решение.



„ Няма някакви специфични пропорции в тази пластика - чисто художнически мащаби са реализирани. На ръка – рисувам, върша, нарязвам, прегъвам, до момента в който ми хареса. Много бяха плановете, само че този избрах. С рязане и прегъване двуизмерната рисунка се привърна в триизмерна пластика. “  – споделя скулпторът. – „ Портал: Въздух и вода “ е направена във Варна от един лист стомана с дебелина 30 мм. Тежи към 3,5 тона, висока е 3,60 м, в широчина е близо 3,50 м. Минувачите могат да са спокойни, тъй като има бездънен и доста постоянен фундамент. След като нарисувах скиците, проектант Даскалов и строителен инженер ги сканираха и направиха съответните механически калкулации на структурата и на фундамента.



Предвидени са всички нужни детайли за сталбилност, включтелно е направено и заземяване. За първи път работя със стомана и ми хареса, прелестно е, беше наслаждение да направя този план. Избрахме подобен тежък и сериозен материал, с цел да реализираме хубостта на пластиката. Възможно беше, несъмнено, да се създаде и като вид „ сандвич “ – две ламарини и структура по средата, само че тогава се огъва, усуква, при заварките дефектира, по тази причина взехме решение да е от по-скъпия материал, само че да стои добре. Би трябвало да издържи доста дълго във времето, тъй като солидна. Обработена е със специфични бои и следва да е устойчива на разяждане. Като се замислим какъв брой е издържала Айфеловата кула, която също е стоманена и изпитва доста огромни напрежения, а тук няма такова натоварване – пластиката носи единствено самата себе си, не се тормозя за дълговечността ú - сигурно ще ни надживее. “


Разположението на стоманения морски портал - знак на Варна като пресечна точка на светове, хора и култури, врата към морето, е решено от арх. Тодор Даскалов. Пластиката в градинката на Севастопол е насочена съгласно пешеходните зони, съобразена е с гледната точка на минувачите по алеята към Градската художествена изложба и по двата булеварда и от всяка страна демонстрира особеното лице на прибоя. Въпреки впечатляващите размери, пластиката хармонира прелестно и ненатрапчиво със спокойната атмосферата на една от обичаните на варненци градски градини. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР