След решението на Турция да превърне църквата Света София в

...
След решението на Турция да превърне църквата Света София в
Коментари Харесай

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради Св. София

След решението на Турция да трансформира църквата " Света София " в джамия, Атина би трябвало неотложно да наложи наказания на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици противозаконни джамии като част от глобите против Турция. Това заяви пред РИА " Новости: евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета на остров Крит, където преподава институционалната конструкция на Европейския съюз, напомня БГНЕС.
 От 24 юли в „ Света София “ в Истанбул може да има ислямско свещенодействие?
От 24 юли в „ Света София “ в Истанбул може да има ислямско свещенодействие?

Ердоган щял да взе участие в първата молитва

В петък Турският държавен съвет - най-висшият административен съд на страната, анулира решението си от 1934 година, с което църквата бе превърната в музей. Веднага по-късно турският президент Ердоган разгласи, че е подписал декрет за превръщането на катедралата в джамия, както и че там стартират да се отслужбат мюсюлмански служби и ритуали.

" Дълги години Ердоган приготвя превръщането на " Света София " в джамия. Поради тази причина, като евродепутат неведнъж съм го осъждал в изявленията си пред Европейския парламент ", съобщи Мариас.
 ЮНЕСКО предизвести Турция да не трансформира
ЮНЕСКО предизвести Турция да не трансформира " Света София " в джамия

Всяка смяна изисква авансово известяван на ЮНЕСКО

Той назова решението на Ердоган за катедралата " провокативно и безусловно нелегално ".

" Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушаване на решението на ЮНЕСКО да разгласи " Света София " за международно културно завещание. " Света София " не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е знак на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган предизвика и наскърбява освен християните, само че и цялото човечество ", сподели политикът.
 ЮНЕСКО срещу променения статут на
ЮНЕСКО срещу променения статут на " Света София "

Турският президент Реджеп Ердоган подписа през вчерашния ден декрет, който разрешава на мюсюлманите да се молят

И добави, че решението на Ердоган изправя света пред алтернативата " просвета " или " безчовечие ", а към такава алтернатива не би трябвало да има никаква толерантност, защото това е " ислямски фундаметализъм ".

Мариас акцентира, че " противозаконното решение на Ердоган да трансформира " Света София " в джамия към този момент е наказано от Гърция, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати, както и от всички християнски религиозни водачи по света.
 Държавният департамент отчаян от променения статут на
Държавният департамент отчаян от променения статут на " Света София " в Турция

Ердоган подписа декрет, който разрешава на мюсюлманите да се молят

Евродепутатът счита, че интернационалната общественост, ЮНЕСКО, Европейският съюз и целият свят би трябвало да разгласят непрекъсната битка с всевъзможни ограничения, с цел да се подсигурява, че " Света София " като обект на международното икторическо завещание ще остане музей, а православния свят би трябвало да се сплоти против това " проваляне на " Света София " , против оскверняването на най-големия храм на православието, против обидата към нашата християнска религия ".

В отговор на битката на православния свят против решението на Ердоган Гърция би трябвало неотложно да наложи наказания против Турция. " Трябва да се затвори турското консулство в Комотини (където живее мюсюлманско малцинство), да се затвори музея " Кемал " в Солун, границите с Турция, да се забрани всякакво придвижване на турци и турски артикули, да не бъде отворена плануваната във Вотаникос джамия, както и да се затворят стотици незаконни джамии, ръководени от незаконни мигранти ", добави евродепутатът.
 Църквата на Русия упрекна Турция, пренебрегнала милиони християни за
Църквата на Русия упрекна Турция, пренебрегнала милиони християни за " Света София "

" Загрижеността на милиони християни не беше чута "

" В същото време Гърция би трябвало да упорства Европейски Съюз да наложи стопански наказания на Турция, в това число възбрана за финансиране на Турция от Европейски Съюз и Европейската капиталова банка, заледяване на активите на турските чиновници, възбрана за влизане на турски чиновници в Европейски Съюз и ембарго върху вноса на турски артикули в Европейския съюз. Само по този начин ще изпратим известие до Ердоган, че " Света София " е и остава най-големият храм на православието, който той не може да оскверни с дейностите си, " сподели Мариас.

И подсети, че музеят на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк в Солун се посещава годишно от десетки хиляди туристи от Турция.
 Гърция видя
Гърция видя " провокация към цивилизования свят " в " Света София " да е джамия

Решението на Ердоган прибирало Турция шест века обратно

Атина и към този миг остава последната европейска столица, в която няма джамия. Очаква се до няколко месеца да бъде отворен мюсюлмански храм до няколко месеца в региона на Атинакос в Атина. След оповестяването на самостоятелност от Османската империя през 1832 година нито едно гръцко държавно управление не позволи построяването на джамия в Атина. Десетки хиляди мюсюлмани от Близкия Изток, Африка и Индия, обаче, живеят в гръцката столица. Те се молят в противозаконни параклиси.

БГНЕС напомня, че " Света София " е учредена от християнския император Юстиниан и е открита на 27 декември 537 година Катедралата е най-големият храм в християнския свят от повече от хиляда години. След като османците завладяват Константинопол през 1453 година, катедралата е превърната в джамия, само че от 1934 година постройката с декрет на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк се трансформира в музей и е включена в листата за международно историческо завещание на ЮНЕСКО.
 Ердоган трансформира
Ердоган трансформира " Света София " в джамия

Подписа декрет по въпроса

Решението на турската страна да се трансформира " Света София " в джамия провокира остра отрицателна реакция в доста страни по света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР