След решението на Турция да превърне църквата Света София в

...
След решението на Турция да превърне църквата Света София в
Коментари Харесай

Помохамеданчването на "Св. София провокира гняв в християнския свят

След решението на Турция да трансформира църквата " Света София " в джамия Атина би трябвало неотложно да наложи наказания на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици противозаконни джамии като част от глобите против Турция. Това заяви пред РИА Новости евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета в Крит, където преподава институционалната конструкция на Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

В петък турският Държавен съвет, който е върховен административен съд на страната, анулира решението от 1934 година, с което църквата-джамия бе превърната в музей. Веднага по-късно турският президент Ердоган разгласи, че е подписал декрет за превръщането на базиликата в джамия, както и че там стартират мюсюлмански служби и ритуали.

" Дълги години Ердоган приготвя превръщането на " Света София " в джамия. Поради тази причина като евродепутат неведнъж съм го осъждал в изявленията си пред Европейския парламент ", съобщи Мариас. Той назова решението на Ердоган за базиликата " провокативно и безусловно нелегално ".

" Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушаване на решението на ЮНЕСКО да разгласи " Света София " за международно културно завещание. " Света София " не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е знак на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган предизвика и наскърбява освен християните, само че и цялото човечество ", сподели политикът. И добави, че решението на Ердоган изправя света пред алтернативата " просвета " или " безчовечие ", а към такава алтернатива не би трябвало да има никаква толерантност, защото това е " ислямски фундаметализъм ".

Мариас акцентира, че " противозаконното решение на Ердоган да трансформира " Света София " в джамия към този момент е наказано от Гърция, Русия, Европейски Съюз и Съединени американски щати, както и от всички християнски религиозни водачи по света.

Франция съобщи, че съжалява за решението на Турция. В изказване на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, оповестено тази заран, се споделя: " Франция надълбоко съжалява за решението на Турския държавен съвет, с което се трансформира статутът на музея " Света София ", и за последващия декрет на президента Реждеп Таийп Ердоган за прехвърлянето на базиликата под контрола на Департамента по религиозни въпроси ". Льо Дриан акцентира, че " сходни решения са опасност за  светския и съвременен темперамент на турската страна ". " Целостта на тази религиозна, архитектурна и историческа перла, знак на свободата на религията, толерантността и многообразието, би трябвало да се поддържа като обект на ЮНЕСКО, вписан в спикъка на международното завещание. " Света София " би трябвало да продължава да бъде доказателство за многообразието на религиозното завещание, разговора и толерантността ", акцентира Льо Дриан.

Атина остава последната европейска столица, в която няма джамия. Очаква се до няколко месеца да бъде отворен мюсюлмански храм в региона на Атинакос в Атина. След оповестяването на самостоятелност от Османската империя през 1832 година нито едно гръцко държавно управление не позволи построяването на джамия в Атина. Десетки хиляди мюсюлмани от Близкия изток, Африка и Индия, обаче, живеят в гръцката столица. Те се молят в противозаконни параклиси.

БГНЕС напомня, че " Света София " е учредена от византийския император Юстиниан и е открита на 27 декември 537 година Базиликата е най-големият храм в християнския свят за повече от хиляда години. След като османците завладяват Константинопол през 1453 година, църквата е превърната в джамия, само че от 1934 година постройката с декрет на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк се трансформира в музей и е включена в листата за международно историческо завещание на ЮНЕСКО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР