След репортаж на По света и у нас за млад

...
След репортаж на По света и у нас за млад
Коментари Харесай

УМБАЛ Бургас: Близо 4 часа се опитвахме да му помогнем

След репортаж на " По света и у нас " за млад мъж с двустранна бронхопневмония, който умря след 7-часово циркулиране по лечебни заведения, УМБАЛ Бургас разгласява публично мнение.

В него се оповестява, че повече от 4 часа екип от Спешно поделение на УМБАЛ Бургас, дружно с реаниматор и реанимационна кола за спешна помощ, са създали всичко по силите си, с цел да бъде пациентът настанен в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ.

" Категорично не одобряваме упрека за втълпяване на виновност на лекарите от болничното заведение и търсене на изкупителни жертви измежду тях ", споделят от управлението на УМБАЛ Бургас.

Ето мнението от УМБАЛ Бургас във връзка медийни информации за 36-годишен пациент, ориентиран за лекуване в друго лечебно заведение

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са създали всичко, с цел да предотвратят това да се случи. Представяме хронологията на случилото се с 36-годишния пациент, като подчертаваме, че повече от 4 часа екип от Спешно поделение на УМБАЛ Бургас дружно с реаниматор и реанимационна кола за спешна помощ вършат всичко по силите си, с цел да бъде пациентът настанен в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. Категорично не одобряваме упрека за втълпяване на виновност на лекарите от болничното заведение и търсене на изкупителни жертви измежду тях.

На 18 ноември към обед персоналният доктор на пациента се свързва със Спешно поделение на УМБАЛ Бургас с молба да се сложи абокат на пациента, с цел да може да се лекува в домашни условия. От думите на фамилията пред медиите разбираме, че пациентът е пристигнал в УМБАЛ Бургас за банкет с направление и негативен тест за ковид, само че в нашата система липсват данни за първото идване на пациента.

В сходни случаи практиката е пациенти с пневмония, само че без потвърден ковид да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница.

УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, заради съществуването на профилирано лечебно заведение - Белодробната болница. Той е ориентиран за хоспитализация към нея, тъй като настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с ковид, при изискване че няма потвърден подобен, би било рисковано.
УМБАЛ Бургас не разполага с настрана поделение за „ чисти " пневмонии и в никакъв случай не е имало такова.

След като в Белодробната болница отхвърлят да го одобряват, към 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно поделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна непълнота. На място се прави бърз антигенен тест за ковид, който излиза позитивен. Прави се и PCR, който е по-бавен и резултатът ще излезе на идващия ден.

Пациентът се включва на О2, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценява, че той има потребност от интензивно лекуване - би трябвало да бъде настанен в реанимация. Към този миг в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно поделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.

Намерено е място в болничното заведение в „ Меден рудник ", която в началото отхвърля да вземе пациента без резултат от PCR, само че след това трансформира решението си. Извикана е реанимационна кола за спешна помощ с О2 и екип съпровожда пациента до болничното заведение в „ Меден рудник " в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно поделение и Реанимация вършат всичко допустимо, с цел да оказват помощ на пациента. Взето е решение при положение на отвод за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно поделение на кислородолечение и непрекъснато наблюдаване от реаниматор. Направени са безусловно всички проучвания, съвещания и всичко това в детайли е разказано в документите на пациента.

Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете измежду лекарите, които сега работят непрекъснато, подложени са на голям стрес и напън и се пробват да оказват помощ на всеки съгласно своите познания и благоприятни условия. Най-малкото, от което обществото ни има потребност в този момент, е да бъде настройвано против тези, които дават всичко от себе си, с цел да оказват помощ, даже с цената на своя личен живот.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР