След рекордната 2017 г. за летище София, когато преминалите пътници

...
След рекордната 2017 г. за летище София, когато преминалите пътници
Коментари Харесай

Възходящият тренд на пътници и товари през летище София продължава

След рекордната 2017 година за летище " София ", когато миналите пасажери се увеличаваха с двуцифрен ритъм, възходящият тренд на столичната аерогара продължава и през първия месец на годината, въпреки и с едноцифрено повишаване. Това демонстрират оповестените данни от държавното сдружение " Летище София " ЕАД, което страната се готви да даде на концесия към този момент повече от половин година.

Според тях растеж се регистрира по всички индикатори – минали пасажери, вътрешни и интернационалните линии и обработени товари.

През януари 2018 година са обслужени близо половин милион пасажери на летище " София " (499 688 пътници). Това е растеж от 6.6 на 100 по отношение на същия месец на 2017 година

Близо две трети от всички пасажери – 315 987, са минали през новия терминал на летището, а останалите 183 681 - през Терминал 1.

Пътникопотокът по интернационалните постоянни линии, който съставлява 92% от целия летищен трафик, е повишен с 4.4% спрямо първия месец на предходната година.

Двойно е нарастването на броя пътуващи по вътрешни линии – от над 10 хиляди пасажери през януари 2017 година на близо 20 хиляди през същия месец на 2018 година Този растеж се дължи на навлизането на още един авиопревозвач по линията София – Варна. Освен от българския авиопревозвач " България Ер " линията се обслужва и от " Уиз Еър " от март 2017 година

Излетелите и кацнали самолети на летище София през първия месец на годината са близо 4500.

Расте и размерът на обработените товарни и пощенски колета през януари. Ръстът е 9.6 на 100 и възлиза на 1687 тона. От тях 59% са превозени с товарни самолети, а останалите 41% – с пътнически, показват от " Летище София " ЕАД.

След несполучливата процедура за концесия на столичното летище през предходната година, която беше спряна от служебния кабинет поради подозрения за неяснота и занижени критерии, третият кабинет на Борисов към момента не е оповестил нова процедура. Неофициално се твърди, че държавното управление се е отказало да дава на концесия столичното летище след постигнатите положителни резултати през миналата 2017 година

Повече от година не може да завърши и концесионната процедура за летището в Плевдив. Тя беше оповестена при започване на 2017 година, а предложенията на тримата претенденти бяха отворени още през май. Въпреки това до този миг към момента няма разгласен победител. Надпреварата се води сред китайско-холандски консорциум, който се употребява с поддръжката на Европейския капиталов фонд, и българско обединяване, подкрепяно от община Пловдив.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР