След редица подобрения в материалната база и начина на работа

...
След редица подобрения в материалната база и начина на работа
Коментари Харесай

Общинският приют в Русе – втори по големина в България

След редица усъвършенствания в материалната база и метода на работа потенциалът на Общинския подслон за безстопанствени животни набъбна до 760 броя кучета. Това го трансформира във втория по величина в България.

За задачата в последните месеци са построени голям брой нови кафези за настаняване и дворчета за разходки посредством дарителски акции. Отлична е работата на екипа с неправителствените организации, с чиято помощ всяко новопостъпило животно минава през тристепенна имунизационна стратегия, финансирана от същите фондации.

„ Това спомогна доста за нараствания брой осиновени животни и намаляването на смъртността на постъпилите дребни кученца “, показа шефът на приюта Жени Попова при среща с кмета Пенчо Милков на място.

Според Милков дейната работа в русенския подслон през последните години е довела до преодоляване популацията на бездомните кучета в града. Статистиката сочи, че през 2021 година са били осиновени 480 кучета и едвам 5 са върнати на улицата, като за последните години 1300 кучета и над 200 котки са намерили своя нов дом. Даренията в храни, лекарства и консумативи за животните за 2021 година са на стойност 76 000 лева, а за последните три години са общо 177 хиляди лева
Управителят на приюта добави, че новоизградената лаборатория, оборудвана с апарати за цялостна кръвна картина и микроскоп, е повишила доста степента на обгрижване на четириногите. Благодарение на активността ѝ множеството имунизирани животни оцеляват в резултат на сполучливата профилактична активност в амбулаторията, която разполага с манипулационна и операционна зала, обслужвана от двама ветеринарни лекари. Грижата за оперираните животни е подкрепена и от съществуването на стационар, обособени са още складови пространства, помещение за обработка на посудата и храната на животните, както и приемна за жители.
Кучетата се радват и на в допълнение дворно място с повърхност към 100 кв. м с къщички и заслон за разходката им. Поставени са уреди за игра на животните, а доброволци ги разхождат и социализират няколко пъти седмично. Организират се и постоянни визити на деца от учебни заведения и детски градини от община Русе. Допълнителна облага е и обособената стая за котки, която също непрестанно се дооборудва.
Благодарение на всички нововъведения и добития опит през годините, екипът има опция да взе участие интензивно в основаването на съдружие за обмяна на положителни практики сред общинските приюти в цялата страна, като русенските чиновници постоянно образоват сътрудниците си от разнообразни региони на България в редица сфери на активност – ръководство, ветеринарни грижи, залавяне на животните и грижа за тях. Съдействие през последните 2 години са потърсили още приютите във Варна, Габрово, Разград и Сандански, както и новоизграденият подслон в Павликени.

Съществена част от дейностите на приюта е обвързвана и с организирането на просветителни и разяснителни мероприятия за хуманно отношение към животните и природата, в това число осъществяване на екологично образование и образование. Целта е повишение известността на стратегиите за кастрация и връщане по места на безстопанствените кучета и регистрация, идентификация и надзор на домашните любимци. Съгласно Програмата на Община Русе се приготвят просветителни материали и нагледни пособия за просветна акция в детски градини и учебни заведения.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР