След разследване, продължило 4 години и половина, 20 души ще

...
След разследване, продължило 4 години и половина, 20 души ще
Коментари Харесай

20 души отиват на съд за атентатите от 2015 г. в Париж

След следствие, траяло 4 години и половина, 20 души ще бъдат изправени пред съда поради атентатите в Париж през 2015 година, при които бяха убити 130 души, а няколкостотин бяха ранени, съобщи Франс прес, като се базира на известие на френската антитерористична прокуратура.

Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, единственият оживял от групата атентатори, които на 13 ноември 2015 година нападнаха хора край Стад дьо Франс, в няколко парижки заведения и в концертната зала Батаклан. Тогава отговорност за нападенията пое " Ислямска страна ", предава Българска телеграфна агенция.

Очаква се процесът да стартира през януари 2021 година и да продължи шест месеца. В правосъдната палата в Париж към този момент започнаха ремонтни действия, с цел да бъде обособена задоволително огромна обезопасена правосъдна зала, в която да се организират правосъдните съвещания по делото. Освен обвинените в правосъдната зала ще бъдат и над 1750 души, конституирани като цивилен страни по процеса, както и стотици юристи и публицисти.

От 20-те души, които ще бъдат съдени, 14 са към този момент арестувани във Франция и Белгия. Срещу шестимата останали има издадени заповеди за арест. Един от тях е задържан в Турция. За другите петима се допуска, че може да са били убити в зоните на спор в Сирия и Ирак, само че защото това не е доказано, те също са измежду подсъдимите.

Салах Абдеслам се намира във френски затвор от близо 4 години и е в изолираност там. По време на следствието Абдеслам резервира безмълвие при разпитите. Той беше разпитван десетина пъти. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР