След разследване на OFFNews за избора на доставчици на млечни

...
След разследване на OFFNews за избора на доставчици на млечни
Коментари Харесай

Шефът на `Млечни продукти Тракия` за доставките на мляко: Проблемът е, че печалбата не отива при търговеца

След следствие на OFFNews за избора на снабдители на млечни артикули в образователните заведения, шефът на млекопреработвателното сдружение " Млечни артикули Тракия "  Владислав Михайлов отхвърли компанията да е спечелила повече обекти за сметка на дребните и междинни търговци.
 Има ли корист с европари при доставките на мляко за учебни заведения и градини?
Миналата година заявители по схемата бяха търговци, само че млечните артикули, които бяха доставяни във всички учебни заведения в България, бяха главно от тези три предприятия - " Млечни артикули Тракия ", ЕТ " Зоров 91 " и " ЧЕХ - Йосиф Новосад ", безапелационен е Михайлов.

Според него казусът, който се е разразил, е тъй като облагата от доставките по учебните заведения и градините отива при производителя, а не при търговеца.

Ние произвеждаме млечните артикули и носим цялата отговорност за качеството и сигурността им. Работата на търговеца е само да съблюдава веригата от момента, в който получава продуктите в неговия склад, до доставянето им в образователното заведение, съобщи той пред OFFNews.

Михайлов уточни, че според Европейския правилник за произвеждане на млечни артикули и хранителна сигурност, производителят би трябвало да подсигурява сигурността на млякото, което децата употребяват.

" Не е редно търговецът да застава начело и ние да подвластен от него ", сподели той.

Владислав Михайлов изрично отхвърли да е консултант на министъра на земеделието Румен Порожанов.

" Аз съм член на Консултативния съвет по отглеждане на животни към министъра на земеделието. В него вземат участие представители на нестопански организации - повече от 50 души. Предназначение на този орган е да се чува мнението на животновъдите и млекопреработвателите. Съветниците на Порожанов са с трудов контракт и са чиновници на Министерството на земеделието ", съобщи той.

На въпроса за какво компанията " Млечни артикули Тракия " не е вписана, че има патенти за стандарта БДС в регистъра на географските означения, Михайлов отговори, че сдружението има нужните документи:

Не мога да настоявам, че грешката е в Патентното ведомство, може вие да сте сбъркали със справката, съобщи той.

Както OFFNews разкри в поредност от следствия, измененията в Наредбата за изискванията и реда за използване на схемите за даване на плодове и млечни артикули в образователните заведения – „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “, покачиха фрапантно облагата на няколко огромни млекопреработвателни компании.

" Млечни артикули Тракия " усилва доставките си спрямо миналата година с 378% - от 125 образователни заведения на 922. Едноличен търговец " Зоров 91 " ще доставя с мляко 385 обекта, което е с 494% повече. Първенец обаче е мандрата " ЧЕХ ", която отбелязва 9660% растеж в броя на учебните заведения и детските градини, които ще зарежда с млечни артикули - от 5 на 483 образователни заведения.

Появиха се също подозрения, че някои от мандрите злоупотребяват със стандарта БДС. Справка на OFFNews в регистъра на географските означения сподели, че " Млечни артикули Тракия " нямат БДС патент на нито един артикул, включен в схемата " Училищно мляко " - кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.

Според регистъра пък компанията Едноличен търговец " Зоров 91 " не създава кашкавал по БДС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР