След разследване на bTV за риска линейките на Спешната помощ

...
След разследване на bTV за риска линейките на Спешната помощ
Коментари Харесай

След разследване на bTV: Законови нарушения лъснаха в здравното министерство

След следствие на bTV за риска колите за спешна помощ на Спешната помощ да останат без връзка законови нарушавания лъснаха в Mинистерството на опазването на здравето.

Заради забавената социална поръчка ведомството е насила да води договаряния „ на тъмно” с компании, възможни участници в предстоящ конкурс.

В „ Тази сутрин” по bTV заместник-здравният министър Мирослав Ненков успокои, че риск за връзките няма, даже и компанията, чийто контракт е изминал, да прекрати поддръжката на системите.

„ Най-лошото, което може да се случи, е адресите, които получават, е да ги пишат на ръка. Системата за връзка сред Центъра за незабавна здравна помощ, сред 112 и мобилните екипи е подсигурена тройно. Няма по какъв начин да пропадне това”, увери той.

В Котел обаче не имат вяра. Д-р Елена Милева няма такова тройно подсигуряване от години. Разчита единствено на мобилен телефон.

„ Тези радиостанции знаете ли какви бяха? Викаме от едната страна, от другата не ни чуват и противоположното, единствено се надвиквахме”, сподели тя.

Преди три месеца лекарката е нападната от близки на пациент.„ Лошо е, че телефонът е един и остава в колата за спешна помощ, не можах да се обадя”, показва тя.

Договорът за връзките на колите за спешна помощ се е забавил поради устрема на страната да получи по-ниска цена, изясни здравният министър Николай Петров.

„ В договаряния сме с компанията, те подсигуряват, че ще продължат поддръжката, ние ще им платим за това, след което ще ни дадат прилична цена, по-добра за министерството”, означи той.

Защо обаче се договаря за цена на контракт с възможен предстоящ реализатор преди публичната поръчка? Заместник-министър Ненков сподели, че това не са били диалози за продобиване на състезанието.

„ Разговори с тази компания за продобиване на тази поръчка не са водени. Разговори с тази компания са водени за поддържане на нашата система до продобиване на състезанието от някого”, означи той.

Бившият началник на " Обществени поръчки " в Министерския съвет Пламен Немчев и създател на първия закон за публични поръчки у нас открива няколко нарушавания.

„ Този министър не познава закона. Дайте да отменим закона и да се договаряме ей по този начин, търсейки най-изгодна оферта”, разяснява Немчев.

„ Първо, не е спазен графикът на министерството, второ - не може да идеш на договаряния или на пазарни изследвания и да не ги публикуваш на профила на купувача, и трето, „ Ние говорихме и с други фирми”. Кои са? Публикувайте ги да ги забележим. Законът е нарушен, и то драстично”, безапелационен е той.

Мирослав Ненков се ангажира със период за стартирането на състезанието.„ Днес ще бъде оповестена тази социална поръчка, ще се състезават колкото желаят фирми”, означи той.

До края на деня обаче оповестена процедура както в уеб страницата на министерството, по този начин и в този на Агенцията по публични поръчки нямаше.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР