След разширяването на достъпа на МВР до трафични данни заради

...
След разширяването на достъпа на МВР до трафични данни заради
Коментари Харесай

Юрист: Прави се опит за путинизация на българското общество

 След разширението на достъпа на Министерство на вътрешните работи до трафични данни поради ковид, в този момент се вършат съществени законодателни опити от страна на Вътрешна македонска революционна организация за ограничение на свободата на словото поради така наречен дезинформация. Това сподели в предаването " Преди всички " на " Хоризонт " юристът Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ".

" Прави се опит за путинизация на българското общество посредством задължаване на гражданските организации да вършат някакви доклади и отчети “, счита той.

Преди днешното разглеждане в Народното събрание на отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, Кашъмов разяснява " не напълно ясни и притеснителни “ съгласно него трендове за увеличаване на общия брой на хората, по отношение на които има позволени СРС.

" Скача броят на лицата от 2748 – 2017-а, през 3046 (за 2018 година – бел. ред.) и 3310 за 2019 година. Това значи, че между 2017-а и тази година скокът е с 20%. Ако някой счита, че това е наклонност, която не следва да се проучва, ми се коства, че това е неточност “, съобщи Александър Кашъмов. Паралелно с това намалява броят на отводите, уточни юристът. През 2017 година този брой е бил повече от два пъти по-голям от настоящия.

" Аз виждам мощно занижаване на дебата. Вече не се дебатира и то тъкмо по такива значими тематики, свързани със отбрана на главните права. Фактът, че някой предлага, че може да си разреши да предложи в Народното събрание – това не се е случвало от 30 години по време на този преход – някой може да предложи всеки жител, който написа във Facebook, да се записва, тъй като трябвало да се бори страната, видите ли, с подправените вести, т.е. с рецензиите по отношение на ръководството – това към този момент задоволително ни демонстрира защо равнище на спор и за каква просвета в европейския смисъл на думата в парламента  приказваме. “

Прокуратурата се е трансформирала в самобитна медия, която по неприемлив метод разгласява данни, представляващи сензитивна информация, загадка и които са предпазени от Конституцията и законите, посочи още Александър Кашъмов.   

" Аз просто се чудя, дали не би трябвало идващия път в класациите на " Репортери без граници “ да се включи и прокуратурата като една самобитна медия, редом на радиата, малките екрани, уеб страниците и вестниците. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР