След разразилия се през пролетта скандал с къщите за гости,

...
След разразилия се през пролетта скандал с къщите за гости,
Коментари Харесай

Фонд Земеделие е глобил с десетки милиони нередовни къщи за гости, но не казва кои

След разразилия се напролет скандал с къщите за посетители, употребени като частни имения, Държавен фонд " Земеделие " е разкрил още нарушавания и все още е написал актове за санкции за 38 млн. лева, написа в.Сега. 
Фондът твърди, че са тествани 288 плана, наложени са наказания в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а главните прегрешения били несъблюдение на заложения бизнес проект и за обещани, само че неразкрити работни места. ДФЗ обаче отхвърля да заяви кои са съответните обекти и извършители под предлог, че сега вървели периоди за обжалване на актовете.
Това излиза наяве от отговори на фонд " Земеделие ", изпратени до " Биволъ " на питане за резултатите от инспекциите. Именно проверяващият уебсайт първи направи разкрития за роднинските и другарски връзки в използването на европомощи по Програмата за развиване на селските региони и за взрива на първокласни вили за персонално прилагане, финансирани като къщи за селски туризъм.
Темата бе подета и от други медии, а публичното отвращение докара до земетресения във фонд " Земеделие " и до оставката на агроминистъра Румен Порожанов. Най-голямото разобличаване до момента е разкритието, че зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев също се е възползвал от програмата и посредством подставено лице си е направил имение с минерална вода. Манолев също загуби поста си, като досега той е и единственият обвинен по инспекцията на прокуратурата, почнала през май.
От писмото на ДФЗ до " Биволъ " се схваща, че инспекциите са почнали по разпореждане на новия аграрни министър Десислава Танева през юни и че те са обхванали единствено 288 плана за селски къщи, защото за останалите 5-годишният интервал на наблюдаване към този момент бил изминал.
През пролетта се говореше, че над 750 плана за селски туризъм са получили безплатна помощ и би трябвало да бъдат тествани. Бройката очевидно е била редуцирана заради приключване на мониторинга. Малко откакто стана министър, Танева провежда няколко показни огледа на къщи за посетители, употребени по предопределение, които трябваше да илюстрират, че в действителност програмата работи доста добре и отклоненията са изключение.
Разследванията на " Биволъ " започнаха още през 2016 година със случая на земеделския началник Янаки Червеняков. Оказа се, че тъщата му се е сдобила с къща за селски туризъм, която се употребява за фамилни потребности.
Земеделският шеф беше уволнен, възобновен на работа от съда и още веднъж уволнен. В село Борино пък много къщи за посетители са на родственици на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Кметът на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ би трябвало да върне 30 000 лв. за своята селска къща за посетители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР