След разкриването на иранската „Операция за масово влияние“ големите интернет

...
След разкриването на иранската „Операция за масово влияние“ големите интернет
Коментари Харесай

Google, заедно с Facebook и Twitter започва с елиминацията на ирански онлайн профили

След разкриването на иранската „Операция за всеобщо влияние“ огромните интернет компании реагираха и започнаха дейности за елиминирането на това въздействие. По-рано тази седмица Фейсбук и Twitter публично обявиха, че ще попречат на тези дейности и ще стартират да блокират сметки. Сега научаваме, че и Гугъл ще предприеме сходни дейности и ще отстрани съмнителните сметки от YouTube, Blogger и Google+.
По последна информация, интернет колосът към този момент е блокирал 39 канала в YouTube, чиито видеа са гледани от жителите на Съединени американски щати цели 13 466 пъти. Премахнати са шест блога и 13 профила в Google+. За съпоставяне, Фейсбук е деактивирала 652 акаунта от платформата си и в Instagram, като някои от тях са маркирани като съветски. В Twitter мрежата са спрени 248 акаунта. Разликата е разбираема, като се има поради удобството за шерване на линкове, фотоси или къси известия спрямо видеата или поддръжката на блогове. Вероятно по тази причина Гугъл е спрял доста по-малко профили от Фейсбук и Twitter.

В процеса на елиминация е взела участие компанията за сигурност FireEye. Тя още не е показала цялостния доклад с анализите и подхванатите дейности. Но съгласно Гугъл, Фейсбук и Twitter, иранската интервенция цели да промени общественото мнение по отношение на политиката на страната. Фейсбук заяви, че е разкрила страници свързани с „Liberty Front Press“, част от Иранската държавна медия, чрез регистрации и общи IP адреси. Открити са и страници, ръководени от едни и същи хора. Гугъл пък показа, че профилите, които е блокирал, съдържат информация на Ислямска страна и за характерни ирански радиа и телевизионни излъчвания.

Според IT колосите, освен Иран се пробва да оказва въздействие върху общественото мнение благодарение на обществените медии. Русия неведнъж бе упреквана в същото и към този момент съвсем всички медии приказват за митичните „руски хакери“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР