След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на

...
След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на
Коментари Харесай

Фандъкова: На разкопките на пл. Св. Неделя е намерено злато

След разкриването на 3000 монети през годините на разкопките на пл. " Св. Неделя ", през днешния ден е открито и злато, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, откакто инспектира разкопките при площад „ Св. Неделя " в столицата. По думите ѝ монетите се съхраняват в Музея за история на София.

„ Днес завършват изследванията на терена на пл. „ Св. Неделя ", свързани с късноантичния интервал. Вече четвърта година Столична община финансира изследванията на останките от тази ера. Изключително съм признателна на екипа, който работи тук към този момент четвърта година, доста професионално ", сподели Фандъкова. По думите ѝ за Столична община са значими останките от постройките. „ Работи се на територията на съвсем 1 декар ", разяснява Фандъкова.

Концепцията за пл. „ Св. Неделя " е за площадно, пешеходно пространство – в тази част не може да има паркинг, изясни още Йорданка Фандъкова, по отношение на идното създаване на архитектурния план за експонирането и построяването на площад „ Св. Неделя ", който да интегрира откритите остатъци на обекта.

„ Следващата година съм планувала средства за реорганизация ", сподели тя и изясни, че не може да планува по кое време ще завърши състезанието. „ Имам цялостната подготвеност след приключването и избора на най-хубавия план да стартираме работа по реконструкцията, построяването на това следващо площадно, красиво, пешеходно пространство ", сподели кметът на София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР