След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло

...
След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло
Коментари Харесай

Социалният министър:Би могло с актуализацията на бюджета от 1 юли да има увеличение на минималната работна заплата

След диалози в Националния съвет за тристранно съдействие би могло с актуализацията на бюджета от 1 юли да има нарастване на минималната работна заплата. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той уточни, че съгласно съдружното съглашение би трябвало да бъде направен механизъм за нарастване на минималната заплата. „ Той няма да е подготвен до юли, тъй като изчакваме европейска инструкция, само че знаем какви са индикативните стойности ", добави Гьоков.

Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от междинната работна заплата за страната за предходната година. „ Трудно е да се каже обаче какъв брой тъкмо ще бъде това. Може би ще е 760 лева, това са сметнали работодателите, само че може и да е по-голяма ", уточни Гьоков.

В средносрочен проект цялата система на обществената поддръжка и общественото подкрепяне се трансформира, съобщи Георги Гьоков. „ Обвързваме помощите към тези, които не могат да се оправят, единствено с линията на беднотия. Досега те бяха обвързани с една измислена големина - обезпечен най-малък приход, който през 2009 година беше 65 лева, а в този момент е 75 лева Т.е. допълваме приходите на членовете на фамилията до 75 лева Линията на беднотия към този момент се пресмята по европейски критерии. В момента тя е 413 лева Помощта, която получават всички, които не могат да се оправят, ще бъде допълвана не до 75 лева, а до 413 лева ", изясни общественият министър и добави, че предлагането към този момент е минало публично разискване. Предстои да бъдат признати промени в Закона за обществено подкрепяне и това ще стане факт, съобщи той.

Разработват се и разнообразни разновидности за преизчисляване на пенсиите след отпадането на КОВИД добавката. „ На всички трябваше да е ясно, че тя няма по какъв начин да продължава до безспир. Минималната пенсия за трудова активност съгласно мен не би трябвало да бъде по-ниска от 413 лева Това не е доста, само че това са опциите на бюджета ", разяснява Георги Гьоков.

В момента Социалното министерство изготвя пакет „ Солидарност " в поддръжка на украинските бежанци. „ В него влизат средства от европейските стратегии, несъмнено ще има потребност и от национално финансиране. Той ще включва съвещания, психическо подкрепяне, курсове по български език и ваучери на стойност 100 лв., които могат да бъдат употребявани единствено за хранителни артикули и облекло ", изясни министър Гьоков. В момента се вършат планове за финансирането на този пакет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР