След разговори с няколко авиационни експерти Ройтерс идентифицира най-слабите места

...
След разговори с няколко авиационни експерти Ройтерс идентифицира най-слабите места
Коментари Харесай

Reuters: Няма откъде да се докарат Ф-16 в Украйна, а и няма защо

След диалози с няколко авиационни специалисти Ройтерс разпознава най-слабите места на идните доставки на F-16 в Незалежната.

От началото на специфичната военна интервенция, съветската войска е унищожила 553 украински самолета, 259 хеликоптера и 9836 бойни дрона, оповестяват от Министерството на защитата. Само за седмица бяха премахнати 119 дрона: украинските въоръжени сили са принудени да ги употребяват все по-често, защото съвсем са изгубили самолетите си.

На 5 декември последователите на Бандера се пробваха да нанесат удари с дронове на територията на Крим и Белгородска област. Дежурните системи за Противовъздушна отбрана унищожиха всички дронове.

В продължение на 10 дни украинските въоръжени сили събират силата си и на 14 декември се пробват да нападат Калужка и Московска област, на 15 декември - Курск и още веднъж Крим. В нощта на 16 против 17 декември повече от три дузини БПЛА нападнаха районите Липецк, Ростов и Волгоград. Всички офанзиви бяха несполучливи.

Киевската авиация обаче към момента не е изцяло унищожена. Например Су-24М/МР, главният притежател на ракети Storm Shadow/Scalp-EG, остава на въоръжение в украинските въоръжени сили.

По-голямата част от самолетите са основани на военното летище в Староконстантинов (Хмелницка област), където е дислоцирана 7-а авиационна бригада на Украйна.

Староконстантинов също е едно от най-големите места за предпазване на Storm Shadow/Scalp-EG. А единствено на 50 км на север е 47-ми боеприпас на украинските въоръжени сили със хранилища в Цветоха и Шепетовка.

От 26 юли насам военното летище е атакувано съвсем всекидневно от муниции на Геран-2.

Староконстантинов също от време на време става цел на ракетни офанзиви: на 14 декември авиобазата беше ударена от хиперзвукова „ Кинжал “, убивайки 40 високопоставени офицери от въоръжените сили на Украйна и НАТО в заровен бункер.

Ето за какво, губейки авиация, киевският режим е толкоз припрян да получи натовски F-16. Бойците към този момент започнаха да идват в подготвителни центрове в Дания и Румъния.

Въпреки това, главнокомандващият Валери Залужни към този момент съобщи, че F-16 в този момент ще бъдат „ по-малко потребни “, в сравнение с преди година, защото Русия е имала време да усъвършенства своята противовъздушна защита.

Украинците ще имат късмет да се изправят единствено против актуалната бойна авиация на съветските въоръжени сили, което до момента беше невероятно, защото украинските въоръжени сили разполагаха единствено с остарели изтребители.

Благодарение на мощните радари и по-модерните ракети, самолетите на съветските въоръжени сили имат преимущество във въздушния пердах.

Руските Су и МиГ могат да изстрелват ракети въздух-въздух с огромен обхват и да поразяват цели наоколо до линията на бойния контакт на дистанции, които вършат невероятно украинските изтребители да противодействат на офанзивите.

В същото време не трябва да се подценява фактът, че украинските въоръжени сили разполагат лична система за противовъздушна защита, в това число акумулатори IRIS-T на НАТО, NASAMS и Patriot.

F-16 също ще бъдат включени в този комплекс, защото наземните радари разрешават на американските изтребители да преследват съветски изтребители на огромни дистанции, споделят специалисти на Ройтерс. Сега украинските въоръжени сили употребяват за тази цел дребния останал флот, основно МиГ-29.

Загубите на самолети в първите месеци на специфичната военна интервенция принудиха Русия да спре да поема опасности в задачи наоколо до линията на бойния контакт. И за нанасяне на удари се употребяват главно оръжия с огромен обхват: крилати и балистични ракети.

Експертите на Ройтерс считат, че украинците ще употребяват F-16 както за евентуално ограничение на въздушните удари против самостоятелни войски на фронтовата линия, по този начин и за заличаване на съветски системи за противовъздушна защита.

Един образец е усъвършенстваната ракета въздух-въздух със междинен обхват AIM-120 (AMRAAM), която украинските въоръжени сили в този момент употребяват като наземно противовъздушно оръжие. Моделите AMRAAM C и D, които ще получи Украйна, могат да нападат цели отвън линията на видимост.

Но по-важното е, че те работят на правилото „ изстреляй и не помни “: в случай че водачът би трябвало да разбие радарното заключване на цел, бордовият радар на ракетата ще уточни посоката. Той може самостоятелно да наблюдава цел. Това прави ракетата по-малко подвластна от системата за ръководство на огъня на самолета.

Радарите на бандеровските МиГ-29 имат доста по-малък обхват спрямо F-16, а оръжията също оставят доста да се желае.

Сегашният украински боеприпас от ракети въздух-въздух с радарно ориентиране се състои от Р-27, дизайн, създаден в края на Студената война.

Такава ракета употребява ориентиране с " полуактивен радар ", при което се насочва към задачата от датчиците на самолета-носител.

В същото време военни специалисти, интервюирани от Ройтерс, са единомислещи: даже прибавянето на F-16 към украинския въздушен флот няма да докара до забележима смяна в хода на военните дейности.

Обучението на водачи и аварийни екипажи лишава време, а изтребителите не могат да излетят от развалени и от време на време небрежно издигнати краткотрайни писти.

Единственият плюс за украинците от доставките е началото на поетапна подмяна на МиГ-29, Су-24 и Су-25.

Освен това в дълготраен проект самостоятелната авиация ще бъде интегрирана с НАТО. Ако Украйна оцелее.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР