След разговор с президента Владимир Путин руският премиер Дмитрий Медведев

...
След разговор с президента Владимир Путин руският премиер Дмитрий Медведев
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

След диалог с президента Владимир Путин съветският министър председател Дмитрий Медведев (вдясно) изненадващо разгласи оставка на цялото държавно управление. Предложението на Путин за нов министър-председател е Михаил Мишустин, шеф на Федералната данъчна работа

© Reuters 3.8% годишна инфлация през декември регистрира Национален статистически институт. Средногодишната стойност на индикатора за 2019 година е 3.1%. Емил Димитров-Ревизоро е новият министър на околната среда и водите на мястото на Нено Димов, който получи обвиняване за занемареност и на 10 януари подаде оставка от ареста. В първия ден на новия политически сезон Народното събрание утвърди рокадата в държавното управление cъс 111 гласа " за " (ГЕРБ, " Обединени патриоти " и двама независими) против 96 срещу. От ВОЛЯ не участваха в дебатите и гласуването, с което в действителност улесниха приемането на решението.

Четирима депутати от Движение за права и свободи, измежду които и Делян Пеевски, внесоха план за промени в Закона за Националната работа за защита , съгласно които единствено доста стеснен кръг от висши представители на властта, измежду които президентът, министър председателят, ръководителят на Народното събрание, само че не и членовете на техните фамилии, имат право на безвъзмездна защита от НСО. Всички останали правоимащи ще би трябвало да си заплащат защитата, даже когато са застрашени, което трансформира службата в първокласна частна защита с господарски пълномощия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Протест на автоинструктори против новата разпоредба, която планува нарастване на часовете за кормуване и въвеждане на GPS надзор, блокира за няколко часа центъра на София във вторник, след което отрасловите министри Росен Желязков (на транспорта) и Красимир Вълчев (на образованието) оповестиха, че наредбата ще бъде анулирана

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаеха чуване на шефа на здравната каса доктор Дечо Дечев в отрасловата парламентарна комисия, откакто той заприказва обществено за злоупотреби в системата и разгласи, че ще се отдръпна от поста през март. В изявление в събота Дечев изложи данни за източване на НЗОК посредством лобистки ремонти и неверни политики, за които упрекна здравния министър Кирил Ананиев и екипа му.

На 97-годишна възраст умря проф. Тодор Вълчев , който беше една от най-важните стопански фигури в първите години на прехода. От 1991 до 1996 година той е шеф на Българска народна банка, като по време на мандата му са лицензирани първите частни банки в страната и централната банка се построява институционално.

Свят
Процедурата по импийчмънт на Тръмп се трансферира в Сената. След седмици на отсрочване и обсъждане на тактики Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати гласоподава за изпращане на обвиняването за премахване на президента в Сената, с което открива пътя за правосъдния развой по премахване на Тръмп от служба. Срещу него има две обвинявания - че е употребявал властта си, с цел да изнуди управляващите в Украйна да проверяват за корупция сина на кандидат-президента Джо Байдън, и че се е опитал да попречва следствието по случая.

Лондон публично отхвърли втори референдум в Шотландия. Британският министър председател Борис Джонсън изпрати на шотландския първи министър Никола Стърджън писмен отговор, с който отхвърля молбата ѝ за осъществяване на референдум за независимостта на Шотландия. Подобно допитване не може да бъде направено без единодушието на английското държавно управление.

Германия възнамерява 86 милиарда евро вложения за жп рационализация. Целта е за 10 години освен да се усъвършенства положението на релсите, мостовете и вагоните, само че и да се изградят нови направления, с цел да се привлекат пасажерите от колите и самолетите. Това е част от тактиката на страната за " по-зелен " превоз. Според проекта държавното управление ще обезпечи 62 милиарда евро, а държавният жп оператор Deutsche Bahn ще даде останалите 24 милиарда евро.

В Иран започнаха митинги, откакто управляващите в Техеран признаха, че военните са свалили по простъпка украински аероплан със 176 души на борда

Фотограф: Reuters
Икономика

Министерството на финансите продаде 200 млн. лева петгодишни облигации при -0.11% рентабилност . Тази негативна стойност значи, че действително не страната ще заплаща на вложителите да държат дълга й, а противоположното. Това от дълго време не е куриоз, като някои държавни управления в еврозоната продават даже и над 10-годишни бумаги с рентабилност под нулата. Две трети от книжата са закупени от банките.

България се отхвърля от еврофинансиране на " Струма " през Кресненското дефиле . След като Агенция " Пътна конструкция " кандидатства за над половин милиард лв. през август 2019 година, от Европейска комисия дадоха отговор, че в плана има редица странни разминавания, неточности и пропуски. България трябваше да ги поправя в границите на три месеца. Вместо това обаче пътната организация е предпочела да не се съобрази със забележките на Брюксел и очевидно в този момент автомагистралата ще се строи с пари от бюджета.

След опасност от митинги и среща с премиера държавното управление ревизира тол-таксите с 40% . Така те стават сред 3 и 7 ст. на километър за тежкотоварен транспорт и ще са според от емисионния клас на транспортното средство и класа на пътя. Новите стойности са в оповестен за публично разискване план на Тарифата за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа.

Бизнес

Изпълнителният шеф на Amazon Джеф Безос разгласи, че компанията му ще влага 1 милиарда $ в Индия. Той дефинира страната като главен пазар в напредък. Групата ще даде опция на дребни и дребни компании да продават онлайн. Безос чака колосът да изнася от Индия артикули на стойност 5 милиарда $ до 2025 година

Десетки търговци излязоха на митинг поради Наредба Н-18. Причина са продължаващите неясноти към условията в нормативния акт няколко седмици преди да влезе в действие, за компаниите, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО). Според бизнеса въпросите, които могат да доведат до разнообразни тълкувания и оттова - до корупция и чиновнически произвол, са хиляди.

Износът на артикули понижава за втори следващ месец. През ноември понижението е с 0.5% и идва от спад на търговията с страни отвън Европейски Съюз, демонстрират данните на Национален статистически институт. Понижението идва главно от продажбите на горива и на рафинирана мед. Ноември е шести следващ месец, в който сумата на закупените от България непознати артикули е под тази за 2018 година, а общо за 2019 година спадът към единадесетия месец е 2.9% по отношение на миналата година. Сделки и планове

Dundee Precious Metals регистрира рекордно произвеждане на злато от България през 2019 г . Компанията е произвела общо 230.6 хиляди тр.у. от благородния метал под формата на концентрат, или с 15% повече, в сравнение с през 2018 година Причината за скока е, че през 2019 година проработи вторият български рудник на DPM - " Ада тепе " край Крумовград. Първият е в Челопеч.

Първият фонд, който дава опция да се играе против пазара, към този момент се търгува на фондовата борса в България . Така нареченият " пай " фонд е на ръководещото сдружение " Експат асет мениджмънт " и се споделя Expat Bulgaria Short SOFIX. Той следва противоположното придвижване на Sofix, което значи, че вложителите, които си закупят акции от него, ще печелят, когато главният показател пада.

Финансовият регулатор утвърди проспекта за първично обществено предложение на акции на първия рисков фонд на Eleven. Компанията " Илевън кепитъл ", която беше основана особено за задачата, възнамерява да набере 4 млн. лева спомагателен капитал, който ще бъде вложен в част от започващите компании в портфейла й.

Външен съветник ще преструктурира " Спарки Елтос " . Това излиза наяве от съобщение на компанията до КФН. Консултантът е " Сердика файненшъл сървисис " на английския жител Макс Зиф, който отговаряше за оздравяването и на телевизионния снабдител " Булсатком ". Към края на септември предходната година единствено настоящите отговорности на " Спарки Елтос " бяха близо 80 млн. лева, като от тях съвсем 60 млн. лева са към банки.

" Айляк " пусна бира с лактобацилус булгарикус. Продуктът е в партньорство сред основателя на крафт пивото Георги Христов и серийния бизнесмен Кирил Петков. Бирата е основана в Центъра за приложни проучвания и нововъведения към Софийския университет " Св. Кл. Охридски ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР