След раздходка до самия връх на правосъдната ни система -

...
След раздходка до самия връх на правосъдната ни система -
Коментари Харесай

Невероятно: спецсъдът още съди за тероризъм мъж, опикал знамето

След раздходка до самия връх на правосъдната ни система - Върховен касационен съд, спецпрокуратурата и надлежно спецсъдът не престават да се занимават с " подвизите " на Михаил Стефанов от Стара Загора. На няколко пъти той уринира върху бъгарския байрак (като единия път и го подпали), снима се и се качи в YouTube.

И не просто се занимават, ами на следващия ден делото му потегля още веднъж от първа инстанция в основания да се бори с тероризма, " високата " корупция и проведените незаконни групи Специализиран углавен съд. Който в това време пък бе полу-закрит...

Делото против Стефанов по най-сериозната Глава първа от Наказателен кодекс, където са държавна измяна, шпионаж в интерес на непозната страна, измама, тероризъм и прочие, е показателно за доста неща в (спец)съдебната ни система.

Както Клуб Z писа, през 2018 година Стефанов, който се титулува " публицист и издател " под името Михаил Михайлов, стигна до съд. Тогава той се снима по какъв начин пали, а след това уринира върху националния байрак пред Съдебната палата в София.

" Днес, 02.06.2018 година, отидох пред Съдебна палата - София. Това е бърлогата на двете най-големите незаконни групи в България - Съда и Прокуратурата. Там възпламених националния байрак на България, а след това и се измочах от горната страна му. Не чакам жеста ми да трогне нарушители като Сотир Цацаров или Лозан Панов, както и мафиотските структури, които ръководят - Съда и Прокуратурата ", написа тогава той.

Така се подреди с дело по член 108, алинея 2, която гласи:

" Който по какъвто и да е метод опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се санкционира с отнемане от независимост до две години или с санкция до три хиляди лв.. "

С решение на законодателя обаче делата по този раздел от Наказателен кодекс са компететност на спецпрокуратурата и са подсъдни на спецсъда (затова там в този момент са и " пръскачките " на " ТАД груп ", и необятно анонисраните " съветски шпиони " като Николай Малинов, там беше и Сарафово - б.а.).

Междуврумунно обаче Стефанов през 2020 година повтаря акцията - снима се на " неустановено място в Стара Загора ", а след това уринира въху флага и на 60-ина метра от постройките на Специализираната прокуратура и Специализирания углавен съд.

Процесът против него тече трудно.

На 27 септември 2018-а получава присъда 2 години от първата инстанция - Спецсъда. Апелативният спецсъд обаче анулира присъдата зради противозаконен сътав и образува друго дело.

Датата към този момент е 18 юли 2019 година Съдебен състав от апелацията чете на старозагореца, който постоянно изпада в битки с полицията, която упорства да го освидетелства и да го въдворява, нова присъда от 1 година и 10 месеца условно с 4 година изпитателен период.

Така тази присъда отива на Върховен касационен съд.

Със свое решение от 3 ноември 2020 година Върховен касационен съд я анулира изцяло и връща на първоинстанционния съд, да се гледа от различен състав.

Между другото висшите съдии (състав с ръководител Спас Иванчев) пишат:

" Известно е, че въпросите по отношение на: опцията на подсъдимия да схваща свойството и смисъла на осъщественото от него и да управлява постъпките си; опцията му да взе участие пълноценно и интензивно в наказателното произвеждане, както и дали страда от душевен или физически дефекти, които му пречат да се пази самичък, са от извънредно значение за правото му на отбрана и обезпечаването на обективен развой. Тези въпроси не могат да получат отговор от съда, без помощта на специалисти...

... Независимо от това, СНС си е разрешил от наличието на писмените молби и настояванията на подсъдимия да не се дава ход на делото, заради породена черепно-мозъчна контузия, припадъци и несъответстващо положение... на основата на персоналните му наблюдения и преценки за положението на същия, да извежда позитивни изводи по въпросите, за които иде тирада и които не са, както се акцентира, от неговата изключителна подготвеност....

При тези констатации се постанова извод, че първоинстанционното произвеждане е протекло при значително нарушаване на процесуалните правила, гарантиращи правото на отбрана на подсъдимия и в прорез с условието за обективен развой.

Съдът е трябвало да обясни в елементи здравословното положение на подсъдимия и откри – води ли се на доклад в подобаващ център за психологично здраве, от по кое време и с каква диагноза; провеждано ли е лекуване – по кое време и какви са резултатите от него; претърпявал ли е подсъдимия черепно мозъчна контузия и какви са последствията за здравето му... " и прочие

Всичко това очевидно не е направено.
И още една година
След като това решение се връща на ул. " Черковна " в елементарния спецсъд, на 18 януари 2021 година съдията от спецсъда открива неясноти. И го праща още веднъж на Върховния касационен съд - към този момент за пояснение на личното му решение за " рестарт ".

След година и нещо Върховен касационен съд се произнася.

Така процесът си има нов номер - от 28 март 2022 година и в случай че обществото извади шанс - на следващия ден против този толкоз рисков " терорист " нещата потеглят от нулата: от разпоредителното съвещание, както казахме - на първа инстанция.

Между другото - без никаква връзка, на следващия ден Спецсъдът гледа съглашение на дилъра Атанас Мечев-Гаргата, който очевидно се е признал за отговорен и споразумял с прокуратурата.

Иначе и двете институции - и спецпрокураутрата и спецсъдът със съответните им апелации, бяха закрити с решение на 14 април на второ четене на Народното събрание. То обаче още не е обнародвано в Дръжавен вестник поради настъпилите Великденски празници. Така съдът си пуска до медиите постоянната стратегия и си гледа каузи.

Все отново с огромна степен на възможност може да се допусна, че " подвизите " на Михаил Стефанов ще надживеят Спецсъда и Спецпрокуратурата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР