След районния прокурор на Варна Цветанка Гетова прокурорската колегия на

...
След районния прокурор на Варна Цветанка Гетова прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Съдебния съвет уволни и зам.-районният прокурор на Варна Милена Даскалова

След районния прокурор на Варна Цветанка Гетова прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) освободи от служба и заместничката й Милена Даскалова. Причина за уволненията стана абсурда от 13 март т.г., когато за двете беше открито, че са използвали огромно количество алкохол в работно време.

Както в тази ситуация с Гетова преди седмица, уволнението на Даскалова също е било подкрепено от всички 11 членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

В известие на държавното обвиняване от 13 април т.г. беше упоменато

точното количество алкохол

- по тип, марка и количество, както и точният час на влизане на двете прокурорки в ресторант във Варна - 13.38 ч. на 13 март.

След като идват в заведението, против тях е подаден сигнал, че прокурори на управителни позиции използват алкохол в работно време отвън прокуратурата. На място в заведението пристигнали за инспекция прокурори от Апелативната и Окръжната прокуратури във Варна. " Те открили, че фактически Гетова и Даскалова се намират в заведението и използват алкохол, беше записано в известието на държавното обвиняване. Снети са били пояснения от сервитьорите в ресторанта и е изтънчен касов бон за употребяваните от Гетова и Даскалова храни и питиета ".

В хода на инспекцията било открито, че до 15.30 ч. прокурорите Гетова и Даскалова са създали

5 поръчки ракия " Бургас 63 ", 1 ракия " Бургаска мускатова ", 2 поръчки уиски " Джак Даниелс ". Поръчали и още 2 бири " Туборг " и 1 минерална вода. Всички поръчани питиета са били употребявани от двете прокурорки , беше маркирано още в формалното известие по случая.

Въпреки че са били Гетова и Даскалова останали в заведението до 21 часа и си

поръчвали още по една бира.

Срещу уволнените прокурори има и още едно дисциплинарно дело, заведено за случай от края на м. година Тогава отново от известие на прокуратурата стана ясно, че Гетова и заместничката й са въздействали върху жена да отдръпна тъжба против мъж, за който тя твърди, че я е заплашил с ликвидиране. Името на мъжът не беше обявено, само че по-късно стана ясно, че това е варненецът Влади Ковачев, осъждан за групово обезчестяване в развой, станал прочут като казусът " черна котка ", за убийството на брачната половинка си Анелия и лихварство.

На 11 декември м.г., жена алармирала в Първо районно ръководство на Министерство на вътрешните работи във Варна, че мъжът, с който преди години е живяла на фамилни начала и е татко на двете им деца, и е

отправил закана с ликвидиране.

Разследващият служител на реда уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен началник изпратила дежурния прокурор с инструкции да взе участие в разпита на потърпевшата.

Малко по-късно в постройката на районното ръководство пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова, провели среща с началника на полицейското ръководство, от който се поинтересували за хода на следствието по делото за закана с ликвидиране. Веднага по-късно влезнали в кабинета, в който проверяващият служител на реда и дежурният прокурор провеждали разпита на потърпевшата, и го прекъснали, като прочели записаното досега в протокола за разпит. След като се срещнали с текста в протокола, воден до този миг. След това Гетова и Даскалова почнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си разрешила да каже, че в случай че този мъж я удари, може да я остави

" залепена като гербова марка ".

Според известието на прокуратурата Гетова и Даскалова разпоредили на проверяващия служител на реда и дежурния прокурор да изоставен кабинета, а когато останали уединено със свидетелката, Даскалова й декларирала, че с подадената тъжба може да вкара в пандиза мъжа, от който се оплаква, а " той имал задоволително хора и познати ", както и че не това е методът да се отбрани, тъй като заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си даже рекомендация към свидетелката " да размишления доста добре и по-спокойно дали да подава сигнал против него ". На идващия ден

свидетелката отдръпнала жалбата си.

Дадените предния ден показания обяснила със мощна страст и недомислена постъпка и декларирала, че не изпитва опасения за себе си.

Преди няколко години Гетова стана известна с това, че одобри водача на " Атака " Волен Сидеров след случая на летище Варна, при който той удари служител на реда. Тогава етичната комисия на прокуратурата одобри, че тя не е направила нарушаване и че е приела националният представител, с цел да му окаже подпомагане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР