След публикацията във в. „Сега“, според която служителите на Агенцията

След публикацията във в. „Сега“, според която служителите на Агенцията ...

Виновните за срива на Търговския регистър не са получили бонуси.


След публикацията във в. „Сега“, според която служителите на Агенцията по вписванията са си раздали близо 700 хил. лв. под формата на бонуси въпреки безпрецедентния срив на системата, от ведомството изпратиха опровержение до всички медии, в което посочиха, че виновните не са били сред наградените за добре свършена работа.

От агенцията поясняват, че отговорните за срива длъжностни лица – директорът и експертите от Дирекция „Информационно обслужване и технологии”, не са получили допълнителни възнаграждения за последното тримесечие. Бонусите се отнасяли до останалите служители, които са работили изключително интензивно и не са спирали работата си, дори по време на срива. Още по тематаТърговският регистър спешно се нуждае от надграждане за съхранение на паметТърговският регистър с опасен двоен стандарт при вписванията

Остава без отговор въпросът защо отговорните длъжностни лица все още са на работа в агенцията.

Според съобщението Агенцията по вписванията е изплатила допълнителни възнаграждения за постигнати резултати съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията. Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г. е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията. Средномесечният фонд "Работна заплата" на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лв.

„Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно“, коментира Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, цитирана в прессъобщение от ведомството.

Темата коментира и финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента. Той определи допълнителните възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър, като неприемлио.

Той обаче призова да не се „дамгосват“ експертите и служителите от Агенцията по вписванията. „Не съм запознат какво са си раздали в едно звено, второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. Коментарът би могъл да изглежда така - след 2012 г. системата на заплащане на бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част. Служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за възникналия технически проблем, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение. Ако обаче има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена – това за мен е неприемливо", обясни финансовият министър, цитиран от БТА.

Припомняме, че Търговският регистър се срина в края на лятото и беше неизползваем в продължение на 18 дни. Това нанесе тежи щети на бизнеса и блокира работата на нотариуси, адвокати и банки.

Източник: investor.bg