След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичане

...
След проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичане
Коментари Харесай

Министър Христов: Спирането на блок 6 на АЕЦ Козлодуй е свързано с технически проблем

" След извършени доста проби, другите хипотези за повода за приключване на водород от охлаждащата система на генератора бяха сведени до една-единствена догадка. Всички разбори сочат към механически проблем ", сподели министърът на енергетиката Росен Христов по отношение на техническия проблем, поради който беше спрян блок 6 на АЕЦ " Козлодуй " след ремонта, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

Той добави, че до няколко дни да стартират новите процедури по тестване и стартиране на блок 6, а аргументите за казуса се проучват. По думите му става въпрос за механически проблем, който е отвън нуклеарната част, тъй че няма никаква заплаха за смяна в радиоактивния декор.

Министърът заяви, че е разисквана също готовността на АЕЦ " Козлодуй " да взе участие в процедурата по диверсификация на нуклеарното гориво. Според него идващите седмици ще бъде оповестена процедура за асортимент.

" В момента две компании са декларирали присъединяване - американската " Уестинхаус " и френската " Фраматом ". И двете са доставяли гориво за сходни реактори, чака се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия ", изясни Христов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР