След проведена вчера /27.07.2020 г./ акция на Икономическа полиция при

...
След проведена вчера /27.07.2020 г./ акция на Икономическа полиция при
Коментари Харесай

Служители на агенцията по храните в Пловдив вземали подкупи, за да крият нарушения

След извършена през вчерашния ден /27.07.2020 г./ акция на " Икономическа полиция " при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, за искане и приемане на подкупи посредством изнудване са били арестувани 34–годишната Н.Ч. – контрольор в Областна дирекция по сигурност на храните-гр.Пловдив и 57–годишната Ж.В. - основен контрольор в Областна дирекция по сигурност на храните-гр.Пловдив, отдел „ Контрол на храни “.

Спрямо тях са повдигнати обвинявания за това, че в интервала от м. януари 2020 година – до м. май 2020 година в с.Белозем, с.Чоба и с.Тюркмен, в качеството си на длъжностни лица, в съучастничество, като причинители, са поискали и приели общо 10 пъти от разнообразни физически лица /работници и шефове на търговски сдружения, занимаващи се с търговия с хранителни продукти/ суми в размер от 50 до 100 лева, с цел да не извършат дейности по работа – да не сформират актове за определяне на административни нарушавания по Закона за храните, установени при осъществени от тях инспекции на съответните обекти, стопанисвани от търговците. Двете са упрекнати, че действията са осъществени посредством изнудване, чрез корист със служебното им състояние и с цел да извършат други закононарушения, във връзка със службата им - закононарушение по чл.302 т.2, вр. чл.301, ал.3, вр.ал.1, член вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Спрямо Н.Ч. и Ж.В. са повдигнати обвинявания и за това, че в интервала м. януари 2020 година – м. юли 2020 година, при изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностни лица, в съучастничество като причинители, са употребявали своето служебно състояние, с цел да набират за себе си и за трето лице незаконна полза в общ размер на 1600 лева, като са насочили притежателите на шест търговски обекта на територията на гр.Раковски, с. Белозем и с. Болярино, обл. Пловдив към трето лице, с цел да им изготви Система за ръководство и сигурността на храните по смисъла на параграф 1, т. 56 от Допълнителните разпореждания на Закона за храните, а след това са получили от това трето лице част от заплатената за услугата паричната сума – закононарушение по чл.283, вр.чл.26, ал.1 вр.чл.20, ал.1 от Наказателен кодекс.

Двете обвинени, в наличието на своите бранители, са признали напълно осъществяването на незаконната активност, в която са упрекнати. Всички изнудвани от тях лица, са били разпитани в хода на досъдебното произвеждане пред арбитър.

Спрямо всяка една от обвинените е взета мярка за неотклонение „ Гаранция “ в размер на 3 000 лева

По-тежкото планувано от закона наказване всред тези за закононарушенията, в които Н.Ч. и Ж.В. са упрекнати, е отнемане от независимост за период от 3 до 15 години, санкция до 25 000 лева, конфискация на част или цялото имущество на отговорния и отнемане от права.

Разследването по случая продължава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР