След провала на първия опит да се състави ново правителство

...
След провала на първия опит да се състави ново правителство
Коментари Харесай

Меркел и новото правителство: мисията невъзможна


След неуспеха на първия опит да се сформира ново държавно управление на Германия със „ зелените “ и либералите Ангела Меркел стартира втори. „ Дойче Веле “ проучва какви са възможностите й да се контракти със социалдемократите.

Това даже не са предварителни съвещания и сондажни договаряния, а замяна на отзиви без каквито и да било задължения. Така в Германия дефинират плануваната за довечера, 13 декември, среща на ръководителя на ХДС, канцлерката Ангела Меркел с водача на „ братския “ ХСС, баварския министър председател Хорс Зеехофер и водача на немските социалдемократи /ГСДП/ Мартин Шулц.

След неуспеха на опитите на Меркел да сътвори нова ръководеща коалиция със „ зелените “ и либералите възобновяването на съюза на консерваторите от ХДС/ХСС със социалдемократите остана за нея последната политическа действителна опция за съставяне на кабинет, който би имал в Бундестага стабилно парламентарно болшинство.

[b]Ново държавно управление – не по-рано от пролетта[/b]

Срещата тази сряда е най-първият контакт на старите и евентуално бъдещи съдружни сътрудници. След конгреса на ХСС /15-16 декември/ – към този момент в предколедната седмица – се възнамерява провеждането на още една. На тези две срещи ще стане дума главно за процедурни въпроси, регламента и периодите.

След това ще стартира интервалът на празниците. Това значи, че предварителните сондажни договаряния за сформиране на ново държавно управление могат да стартират едвам през януари. А във втората половина на януари ще се състои изключителният конгрес на ГСДП, на който делегатите би трябвало да оценят какво са постигнали водачите на партията на сондажните договаряния с консерваторите от ХДС/ХСС и да вземат решение, дали има смисъл да се стартират публични договаряния с Меркел и Зеехофер.

За изработването на съдружно съглашение, което да устройва и консерваторите, и социалдемократите, т.е. държавна стратегия за оставащите три и половина години и систематизиране на министерските портфейли ще отидат още два месеца. Но това надалеч не е всичко.

Конгресът на ГСДП предходната седмица реши бъдещият съдружен контракт да бъде одобрен от всички членове на партията. За такова вътрешнопартийно гласоподаване, извършено посредством документално питане, също е належащо време. Така че по най-оптимистични прогнози новото държавно управление ще се появи едвам през март, а най-вероятно, даже през април 2018 година

[b]Шулц се нуждае от „ премия “ по време на договарянията с Меркел[/b]

Възобновяването на по този начин наречената „ огромна “ консервативно-социалдемократическа коалиция е пожеланият от Ангела Меркел вид, която тя желаеше да реализира незабавно след изборите от 24 септември.

Но социалдемократите, които получиха единствено 20,5% от гласовете, твърдо бяха решили да останат в опозицията. За да не се „ разтворят “ напълно в държавното управление, водено от Меркел. За да не правят отстъпка ролята на водач на парламентарната съпротива на дясната „ Алтернатива за Германия “, която за пръв път влезе в Бундестага и се подреди трета след ХДС/ХСС и ГСДП.

Социалдемократите, които бяха принудени от президента да стартират диалози с консерваторите, повтарят и сега като мантра фразата: нищо не е предрешено, договарянията са с открит край. Мнозина в партията, както и преди считат, че възобновяването на обединението с Меркел не би трябвало да става по никакъв метод. По-добре да се търпи в Бундестага, доколкото е допустимо нейното държавно управление на малцинството или да се отиде на нови избори. „ Голямата коалиция “ е също толкоз нежелана, както са и гъбичките по ноктите “, съобщи заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер.

ГСДП разисква в качеството на опция вид на обединението "light" или „ кооперативна коалиция “. Нейните участници биха могли да сключат самобитен „ открит брак “, договаряйки се да пазят честност по обособени кардинално значими въпроси, а по всички останали да си оставят независимост на деяние. Това ще разреши на социалдемократите да запазят самостоятелност в държавното управление на Меркел и да реализират реализирането на някои свои несъгласувани с канцлера инициативи, опирайки се на последователи от редиците на опозицията в Бундестага.

За да разубеди съперниците на каквото и да било съдействие с консерваторите вътре в своята партия, Мартин Шулц още по време на сондиращите договаряния ще би трябвало да изтръгне от Меркел съществени отстъпки. Както пишат немските издания да сервира стабилен трофей на своите съпартийци по време на партийния конгрес в средата на януари, с цел да дадат „ зелена светлина “ за започване на формалните съдружни диалози.

[b]Меркел е срещу нови избори и държавно управление на малцинството[/b]

Ангела Меркел изключва разновидността нови избори, смятайки, че разположението на силите след тях ще бъде почти същото. Само че ще се изгуби скъпо време.

Тя също по този начин не желае да сформира и държавно управление на малцинството, мотивирайки своето отвращение с ролята на Германия в Европейски Съюз. Някак си не наподобява комфортно всякога да взима отмора по време не срещите на Европейски Съюз, с цел да получи парламентарна поддръжка за едно или друго решение по време на договарянията с европартньорите. Същото се отнася и до срещите на всякакво друго интернационално ниво.

На нея не й остава нищо друго с изключение на да повтори „ огромната “ коалиция. В името на това на Меркел ще й се наложи да отстъпи на Шулц някакъв „ трофей “, освен това подобен, който да се хареса на придирчивите делегати на социалдемократическия конгрес, а по-късно и на редовите партийци.

За нея това няма да е чак толкоз мъчно, тъй като има доста допирни точки с водачите на ГСДП. Някои немски коментатори даже назовават нейното предходно държавно управление /което сега към момента ръководи, само че като временно/ социалдемократическо под управлението на закостенял канцлер.

[b]Авторитетът на канцлера в ХДС към този момент не е същият[/b]

Ангела Меркел този път в доста по-голяма степен, в сравнение с преди ще би трябвало да регистрира настроенията в личната си партия. Тя към този момент не е абсолютният престиж в ХДС/ХСС.

Консерваторите стартират да роптаят, упрекват канцлерката за загубите на изборите от 24 септември, които са още по-големи, в сравнение с социалдемократите. В ХДС напомнят отстъпки, които Меркел е направила още при съставянето на предходната коалиция със социалдемократите, а и за неуспеха на договарянията със „ зелените “ и либералите също.

Така че „ трофеят “ за Шулц би трябвало да бъде обмислен, тя би трябвало да избере „ златната среда “. Ако бъде прекомерно дребен – ще се надигнат социалдемократите, прекомерно огромен – ще продължи да отслабва нейната позиция в партията. В телевизионните излъчвания към този момент зачестиха лицата на относително млади християндемократи, които пресата спряга за нейни наследници. Най-често споменаваното име е на 37-годишния член на президиума на ХДС Йенс Шпан, който пропагандира против „ огромната коалиция “ непременно и не вижда нищо ужасно в държавно управление на малцинството.

А столичният вестник „ Берлинер Цайтунг “ към този момент услужливо разгласява на цяла страница подборка от образци с шумни оставки на немски канцлери и министър председатели на федералните провинции. В близката немска история няма нито един допустим за Меркел образец за прощаване с този висок пост, обобщи изданието. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР