След протестите на овцевъди и козевъди, към подобни действия се

...
След протестите на овцевъди и козевъди, към подобни действия се
Коментари Харесай

Пореден протест срещу БАБХ, този път на производителите на патици

След митингите на овцевъди и козевъди, към сходни дейности се насочват и производителите на водоплаващи птици в България, които не са удовлетворени от промени в разпоредба на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Професионалната им организация разгласи, че възнамерява протестни дейности в границите на закона, в случай че не бъдат задоволени настояванията им. Става дума за смяна в разпоредба на БАБХ, която се отнася до ограниченията за профилактика, ограничение и очистване на заболяването инфлуенца или грип при птиците.
В Раковски в петък те гласоподаваха декларация, която ще подават в Министерството на земеделието и храните още в понеделник. Конкретният мотив, който ги гневи, е методът на стерилизация на патиците и заселване и пространствата, в които се отглеждат, предава кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.
260 ферми за патици има в страната, най-голямата част от тях се намират на територията на община Раковски. Това е главен занаят за огромна част от популацията в района. Производителите на патици упорстват и за оставката на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев поради несправяне със служебните отговорности.
През април във фермите им бяха умъртвявани патици, обещаните обезщетения още не са изплатени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР